Hasiči si neodpočinuli ani na Štědrý den. Kde bylo nejrušněji?

Zatímco my jsme si užívali klidu, hasiči byli v pohotovosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeští hasiči měli na Štědrý den ve srovnání s loňským rokem o třetinu více výjezdů. Z celkem 27 zásahů bylo osm požárů, pět dopravních nehod a 14 ostatních událostí. 

První požár zaznamenala tísňová linka již 50 minut po půlnoci, kdy byl v obci Vraždovy Lhotice na Benešovsku ohlášen požár sauny. Hasičům se podařilo oheň rychle zlikvidovat, vzniklá škoda byla vyčíslena na 130 000 korun.

Další z větších požárů byl ohlášen čtrnáct minut po čtrnácté hodině v obci Nalžovice na Příbramsku, kde začalo hořet v kotelně rodinného domu. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při rozdělávání ohně v kamnech. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 100 000 korun, uchránit se však podařilo majetek v částce dvou milionů.

Zase hořely stromečky

První požár vánočního stromečku hasiči zaznamenali chvíli před šestou hodinou v Kladně. Hasiči pomocí nastavovacího žebříku zachránili z bytu jednoho muže a předali do péče přivolané posádce zdravotnické záchranné služby. Při požáru bylo intoxikováno kouřem pět lidí, z toho dvě děti. Škody vyšetřovatel odhadl na 800 000 korun. "Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při zapalování prskavek na stromečku," řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Další požár stromku řešili hasiči večer v Říčanech u Prahy. "Ještě před příjezdem hasičů se majitel zachoval duchapřítomně a hořící stromeček vynesl ven z budovy, zabránil tak rozšíření požáru. Hasiči stromeček dohasili a pomocí termokamery zkontrolovali dům," dodal Holomčík. Při požáru se dvě osoby nadýchaly zplodinami hoření.

Další stromeček hořel v Jíkvi na Nymbursku. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 300 000 korun. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při manipulaci s prskavou. "V domě se nacházelo malé dítě, které hasiči obdarovali dráčkem Soptíkem." A aby toho nebylo málo, stromeček hořel i v pondělí večer v Podlešíně na Kladensku. Dva lidé se lehce zranili, po ošetření byli ponecháni na místě. Oheň způsobil škodu za jeden milion korun. "Starosta obce hledá náhradní ubytování pro sedm osob, z toho jsou tři děti," vysvětlil Holomčík.

Klíčová slova: