Letošní silvestr byl rušnější: Výhrůžky sebevraždou, nezvěstní lidé i požáry

Alkohol si opět vybral svoji daň. Kde byla situace nejhorší?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Letošní silvestrovská noc patřila k rušnějším. Hasiči vyjížděli k požárům od zábavní pyrotechniky, hořely často popelnice či stromy a keře. Napilno měli i policisté, kteří pátrali po pohřešovaných a řešili různé potyčky mezi oslavujícími. Záchranáři ošetřovali zraněné od petard a dělbuchů

Policie musela od půlnoci řešit 220 událostí. Hasiči od půlnoci do šesté hodiny ranní zaznamenali 26 událostí s převahou požárů, kterých bylo 17. Loni za stejnou dobu měli 11 výjezdů, z toho v devíti případech šlo o požáry. Předloni to bylo 23 událostí a 18 požárů.

Opilci se váleli na ulicích

Policisty podle mluvčí Markéty Johnové zaměstnala řada neshod a potyček po celém regionu. Řešili vyhrožování sebevraždou, vyjížděli k opilým lidem, kteří se povalovali na ulicích. Po několika lidech pátrali, ale vždy je brzo našli. Společně se záchranáři také zasahovali u zraněných od petard, například v Sázavě na Benešovsku jeden člověk na neopatrné zacházení s pyrotechnikou doplatil zraněním ruky.

Následky požárů vyčíslili vyšetřovatelé na 140 000 korun. Téměř z poloviny se na této sumě podílel požár živého plotu z tújí v Hovorčovicích u Prahy zapálený od zábavní pyrotechniky.

Pro hasiče začal letošní rok tři minuty po půlnoci výjezdem k požáru plastového kontejneru a přilehlého přístřešku na náměstí Jana Švermy v Benešově. Do 06.00 zaznamenali skoro tři desítky událostí, z toho 17 požárů. "Hlavní roli opět sehrály rachejtle, petardy, světlice, dělobuchy, prskavky a především nedbalost spojená s konzumací alkoholu," potvrdil mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík. 

Bylo toho více

Za celou neděli do silvestrovské půlnoci zaznamenali hasiči 36 událostí, z toho 13 požárů. Loni to bylo 33, respektive 11. Stromy a keře hořely například v Kralupech na Mělnicku, Úvalech či Herinku u Prahy, zbytky po zábavní pyrotechnice ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku a starý odpad v Kounicích na Nymbursku. V Kladně, Kralupech a Králově Dvoře a Zdicích na Berounsku hasiči likvidovali požáry plastových popelnic nebo kontejnerů.

Silvestrovské popíjení alkoholu nutně neznamenalo více práce pro zaměstnance záchytných stanic. Například v Příbrami neměla protialkoholní stanice v noci na dnešek žádného klienta. Naopak ba Boleslavsku odváželi do nemocnice mladíka, jenž kvůli alkoholu nebyl schopen komunikovat s okolím.