Čáslavským jde často o zdraví. Vyřeší to nová cyklostezka?

Cesta bude ještě dlouhá. Kdy by se mohlo začít stavět?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čáslav na Kutnohorsku chce vybudovat cyklostezku, která by spojila město s nedalekými Drobovicemi. Zároveň by měla zlepšit dostupnost zemědělského muzea v Jeníkovské ulici. Pěší musejí při cestách do muzea překonávat frekventovanou silnici, což je nepříjemné zejména pro školní exkurze.

Čáslavská radnice momentálně k budoucí cyklostezce zpracovává studii. "Součástí cyklostezky by měla být i lávka, aby se zlepšilo propojení města se zemědělským muzeem," uvedl starosta Jaromír Strnad a doplnil, že tam "chodí děti ze škol a školek, přitom tam není přechod".

Většina pozemků pod budoucí cyklostezkou je v majetku města, radnici čeká jednání jen s jedním soukromým vlastníkem. Cyklisté mohou již nyní jezdit z Čáslavi přes Koudelov do Filipova. "Nová cyklostezka by ústila mezi Drobovicemi a Filipovem," upřesnil starosta.

Občas to hlava nebere

Cyklotrasy vedou často náročným terénem a mnohdy nepochopitelně kličkují přes potoky, ačkoliv by bylo jednodušší, kdyby vedly rovně. Obvykle je to důsledek neúspěšného jednání s vlastníky pozemků. Výstavbu to přitom prodražuje.

"Vždycky je to náročné s pozemky. Můžete mít na té cyklostezce třeba 30 majitelů a stačí, aby to jeden zablokoval," připomněl Strnad. Vedle problémů s vlastníky pozemků bývá za úskalí často označována i administrativa spojená s žádostmi o podporu z evropských fondů.