Rybářům už došla trpělivost: Do boje s pytláky se pustí s novou zbraní

Rybářům došla trpělivost a navázali ještě užší spolupráci s policií. Důvod? Problémy s pytláky a neukázněnými návštěvníky vod
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nepořádek, zakázané táboření a především pytlačení. To vše vyústilo k tomu, že rybáři navázali užší spolupráci se státní policií. Nedávno pytláci dokonce vypustili rybník a ukradli tuny ryb. Pomůže situaci zklidnit tato spolupráce?

Na vzájemné spolupráci se dohodli zástupci Krajského ředitelství Policie Středočeského kraje s vedením Českého rybářského svazu už koncem listopadu. Na pytláky se tak chystá nová, snad konečně účinná zbraň.

Soudní znalci připravují ceníky ryb

Spolupráce s policií je zatím dohodnutá na území Středočeského kraje. Pokud se osvědčí, zavede se i v jiných krajích, a tedy i ostatních rybářských revírech.

"Těsnější spolupráce by měla umožnit kvalifikovat a stíhat porušení rybářských předpisů nejen pouze jako přestupky, ale v případě závažnějších porušení při vysoké míře společenské škodlivosti takového jednání rovněž v rámci trestního řízení jako trestné činy. Policie ČR bude mít kontakty jak na uživatele revíru, tak na hospodáře a členy rybářské stráže. V tuto chvíli probíhá aktualizace seznamu ryb s ceníky pro vypořádání škodních událostí. V připravovaném škodním ceníku budou zohledněny i faktory ovlivňující cenu, jako jsou genofond, trofejní kusy, chovné hejno a další," informuje vedení rybářského svazu.

Český rybářský svaz je spolek, jehož posláním je zejména výkon rybářství ve smyslu zákona o rybářství, tj. chov, zušlechťování, ochrana a lov ryb, popřípadě vodních organismů v rybníkářství nebo při výkonu rybářského práva. Také provozuje akvakulturu - ochranu přírody, čistotu vod, životního prostředí, propagaci rybářství a ochranu přírody u  veřejnosti.
 

Zatím se pracuje na seznamu soudních znalců v oblasti ichtyologie (nauka o rybách) a rybářství a připravuje se návrh definice, které nakládání s rybami by bylo možné považovat za týrání, a jeho pachatele pak stíhat jako trestný čin. Mezi ně se má počítat i takzvané podsekávání háčkem, bodání, nešetrné usmrcení ryby, respektive ponechání ryby samovolně leknout a podobně.

Pokud se osvědčí, bude fungovat i jinde

"Výsledky spolupráce budou pečlivě monitorovány a postupně lze uvažovat o jeho rozšíření i do ostatních územních svazů. Pevně věříme, že úzká spolupráce mezi uživatelem revíru, Rybářskou stráží a Policií ČR výraznou měrou přispěje k ochraně našich revírů," informují rybáři.

Problémy jsou i na Lipně

Na porušování pravidel rybolovu, ale i režimu v blízkosti vod si léta stěžují i rybáři z jižních Čech, a to konkrétně na Lipenské přehradě. K dobrovolným porybným přibudou profesionální Rybářské stráže. Rybáře totiž štve pytlačení ve všední dny dopoledne, kdy jsou dobrovolní porybní v zaměstnání.

Rybářská stráž si posvítí i na lidi, kteří parkují přímo u vody, stanují tam a nebo rozdělávají ohně. Ti všichni musejí počítat s pokutou. Na dlouhodobé problémy poukazují jak rybáři, tak i ochránci přírody. Profesionální porybní budou podle rybářského svazu tolerovat jenom spaní ve spacáku nebo pod rybářským deštníkem.

Pytláci jsou agresivní

Podobný problém je pochopitelně i u Orlické přehrady, kam jezdí nejen rybáři, ale i rekreanti. Spolupráce s policií je podle rybářů nutná, protože někteří lidé přistižení při pytlačení nebo jiném porušování pořádku či zákonů jsou často agresivní.

Středočeská policie už dlouhodobě spolupracuje se středočeskými rybáři. "Policisté po dohodě s organizacemi Českého rybářského svazu provádějí několikrát do měsíce součinnostní akce zaměřené na kontroly rybářů. Přestupky proti nelegálnímu odchytu ryb si řeší na místě přímo rybářský svaz, policisté pak řeší přestupky v souvislosti s touto činností, jako jsou například kontroly parkování vozidel u vody," uvedla Barbora Schneeweissová ze středočeské policie.

Dvojice vypustila rybník a slovila dvě tuny ryb

Poříční oddělení policie pak provádí s Rybářskou stráží i kontroly formou společných hlídek, kdy se ve čtyřech případech v loňském roce podařilo zajistit rybářské vybavení pytláků, kteří z místa utekli. V několika případech byla věc pytláctví předána ke správnímu orgánu k řešení pro nelegální odchyt ryb. Pytláctví se samozřejmě nevyskytuje jen na velkých údolních nádržích. Případ pytláctví, a to ve velkém stylu, se odehrál nedávno na Příbramsku.

V polovině listopadu vyplenili pytláci dokonce celý chovný rybník na Dobříšsku. Z něj zmizelo kolem dvou tun ryb za více než čtvrt milionu korun. Kromě dvou tun kaprů zmizely z rybníka také dva metráky candátů, sto kilogramů štik a patnáct jeseterů. Policii se ale dvojici pytláků podařilo odhalit a dvěma mužům hrozí až pět let vězení.

"Z krádeže jsou podezřelí dva muži z Příbramska ve věku 24 a 29 let. Část jejich úlovku měla jít rovnou na prodej a část ryb měli uschovanou v pronajatém rybníku. Třetina ryb se vrátila poškozené společnosti. Pachatelé tehdy přestřihli drátěné oplocení, následně i visací zámek u kaberny a rybník vypustili," popsala netradiční případ pytláctví policejní mluvčí Monika Schindlová.