Učitelka pila alkohol v pracovní době, ředitel odstoupil

Místo, aby dohlížela na děti, učitelka popíjela víno
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ředitel základní školy v Kosmonosech na Mladoboleslavsku Jan Šilhán k 3. lednu rezignoval na svou funkci. Důvodem bylo podle něj jeho manažerské selhání, kdy přijal do pracovního poměru učitelku, která na plaveckém výcviku pila alkohol v pracovní době a následně odmítla ze školy odejít.

Událost, kvůli které Šilhán rezignoval, se stala 18. prosince při návštěvě plaveckého bazénu. Podle dnes již bývalého ředitele měla dotyčná třídní učitelka 2. třídy dohlížet na děti, podle kamer v areálu ale místo toho v restauraci u bazénu pila víno.

Další spolupráce nebyla možná

"Při zjištění této skutečnosti paní zástupkyně ředitele zajistila neprodleně náhradní dohled nad svěřenými žáky. Sepsala s paní učitelkou zápis o porušení pracovních povinností, dechovou zkoušku paní učitelka odmítla," potvrdil starosta Kosmonos Jiří Müller.

Kosmonosy je město sousedící s Mladou Boleslaví. Má necelých 5 000 obyvatel, letos hospodaří s rozpočtem ve výši 117 milionů korun.

Ředitel školy se následně pokusil rozvázat s učitelkou pracovní poměr, ale odmítla a nastoupila na nemocenskou. Ředitel se proto rozhodl rezignovat. "Panu řediteli Šilhánovi jsem nabídl, že zřizovatel mu pomůže v řešení ukončení pracovního poměru s paní učitelkou, která selhala. Pan ředitel odmítl s tím, že své kroky zvážil a že již nadále nechce být na jednom pracovišti s touto paní učitelkou," uvedl dále starosta. Mrzí ho, že se ředitel nenechal přesvědčit k setrvání ve funkci.

Odešla bez nároku na odstupné

Vedením školy je nyní dočasně pověřen zdejší učitel a zároveň zastupitel Petráš. Výuka podle starosty pokračuje v nezměněném režimu. "Co se nepodařilo panu Šilhánovi, to je ukončení pracovního poměru s paní učitelkou, která hrubě porušila své pracovní povinnosti, vyřídil pan Petráš během prvního dne ve svěřené funkci. Paní učitelka už není zaměstnancem naší školy a opustila řady pedagogů bez nároku na odstupné," dodal Müller.

Petráš bude vedením školy pověřen jen do doby, než se městu podaří najít nového ředitele. Výběrové řízení má být vyhlášeno v nejbližší době. Ostatní učitelé plánovali proti rezignaci ředitele sepsat petici, podporu měl i mezi rodiči dětí. Šilhán školu vedl 11 let.