Strašné! Při nehodě autobusu zemřeli tři lidé, zraněných jsou desítky včetně dětí

 

V pátek krátce po čtvrté hodině odpoledne havaroval u Horoměřic u Prahy autobus plný lidí. Tři z nich tragickou nehodu nepřežili, dalších pětačtyřicet je zraněných. Mezi nimi jsou i děti.

Na silnici číslo 240 u Horoměřic došlo k velké tragédii. Zatímco většina národa žije prezidentskými volbami, kousek od Prahy umírali lidé. Při střetu autobusu linky 316 společnosti Arriva a osobního vozidla přišli o život tři lidé, dalších několik desítek má různě závažná zranění. Autobus zřejmě sjel ze silnice a narazil do stromu. Jde o rovný úsek mezi Horoměřicemi a serpentýnami, kterými se sjíždí do Prahy.

Z Twitteru ZZS HMP
Mezi 30 zraněnými jsou i děti, z nichž jsme museli 2 uvést do umělého spánku a na umělou plicní ventilaci. 6 težce poraněných, 6 středně poraněných a 4 lehce zraněné transportujeme ve spolupráci se ZZS SČK a dalšími DZS do nemocnic.

Podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové bylo několik dospělých lidí převezeno do nemoc, nejhůře na tom však jsou dvě děti. "Mají úraz hlavy, napojili jsme je na umělou plicní ventilaci a uvedli do umělého spánku." Na místě zasahovali i hasiči, kteří museli několik zaklíněných cestujících vyprostit. Po vzájemné dohodě převzal dispečink pražských záchranářů řízení celé akce.

Jedna z největších tragédií

Jednou z obětí je řidička osobního auta značky Škoda Superb, který se s autobusem srazil. Dalším mrtvým je šofér autobusu a jeden z cestujících. Na místo dorazil i speciální tahač se zdravotním vybavením, záchranná služba aktivovala traumaplán, který je určen pro události s větším počtem zraněných.

"Tragédie u Horoměřic mě moc mrzí. Rád bych vyslovil svou hlubokou soustrast všem pozůstalým. Zraněným přeju hodně sil," reagoval premiér Andrej Babiš.

Nemocnice v pražském Motole už vyhlásila traumaplán I. stupně, personál se připravuje na příjem většího počtu vážně zraněných pacientů. Rovněž Ústřední vojenská nemocnice v Praze aktivovala I. stupeň traumaplánu, už ošetřuje dva těžce zraněné a očekává příjem dalších. Silnice 240 byla uzavřena.

Nejtragičtější polistopadovou nehodou autobusu byla havárie u jihočeských Nažidel v březnu 2003, která si vyžádala 20 lidských životů. Poslední nehoda s podobně tragickými následky se stala koncem loňského listopadu u Ločenic na Českobudějovicku. Jeden člověk tam zemřel a 11 se zranilo při kolizi autobusu, který při průjezdu zatáčky dostal smyk. Sjel do příkopu, kde navíc narazil do stromu.

Klíčová slova: