Období chřipek a viróz je tady. Omezují se návštěvy nemocnic, zavírají první školy

Ve Středočeském kraji evidují hygienici několik závažných případů chřipky. Jeden pacient onemocnění podlehl. Příbramská nemocnice omezila návštěvy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Varování hygieniků, že bude stoupat nemocnost respiračními chorobami a chřipkou, se bohužel ve 4. kalendářním týdnu potvrdilo. S jakými obtížemi nejčastěji uléhají Středočeši do postele? Jak jsou závažné případy chřipky?

Podle středočeské hygienické stanice narostl počet Středočechů, kteří mají problémy především s dýchacími cestami. Podle praktických, ale i dětských lékařů se mezi obyvateli často objevují záněty průdušek a také angíny.

Nemoci dýchacích cest stouply o dvacet procent

"Ve 4. kalendářním týdnu byl ve Středočeském kraji zaznamenán vzestup celkové nemocnosti ARI (akutních respiračních infekcí), a to o  20,7 procent. Celková nemocnost činila 1 504 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost (ARI) je v okrese Příbram, nejnižší v okrese Kladno," informuje MUDr. Lilian Rumlová, ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice. Hranice epidemie je kolem 1 700 případů na 100 tisíc obyvatel.

Projevy chřipky bývají výraznější než u obyčejného nachlazení - bolest v krku, horečka, bolest hlavy a svalů, únava, ucpaný nos a kašel. Právě bolest svalů a hlavy může být až nesnesitelně úporná. Prasečí varianta může způsobovat i průjem a zvracení. Běžnou komplikací chřipky je zápal plic, a to obzvláště u mládeže, seniorů a osob s chronickým onemocněním plic nebo srdce. Pokud se vám špatně dýchá, navštivte lékaře. Podobně i v případě, že příznaky onemocnění neustupují.

Podle Rumlové v porovnání s předchozím kalendářním týdnem byl zaznamenán vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky takzvané ILI (influenza–like illness) o 129,7 procenta. Celková nemocnost ILI ve Středočeském kraji je 170 případů onemocnění na 100 000 obyvatel, to je 11,3 % z celkové nemocnosti akutních respiračních chorob.

Osm případů se závažným průběhem

"Evidujeme 8 případů chřipky se závažným průběhem, v 1 případě s úmrtím u neočkovaných osob. V 7 případech se jedná o chřipku typu A, v  případu úmrtí o chřipku typu B," dodala Lilian Rumlová. V souvislosti s rozšiřujícími se nemocemi byla dokonce v minulém týdnu uzavřena základní škola v Bohutíně na Příbramsku. Omezené návštěvy jsou v Oblastní nemocnici Příbram.

Prevencí je dodržování hygieny

Chřipka je závažné onemocnění, kterému podlehne každoročně kolem dvou tisícovek lidí. Dá se nějak snížit riziko onemocnění, když se člověk musí pohybovat mezi ostatními lidmi? Mezi základní preventivní opatření patří dodržování osobní hygieny, používání jednorázových papírových kapesníků, pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou vždy po použití kapesníku a vyhýbání se uzavřeným prostorám s velkým počtem osob v době zvýšeného výskytu chřipky.

"V tomto období je vhodné zvýšit příjem přirozených vitamínů, například zvýšením konzumace ovoce a zeleniny. Nejúčinnější preventivní opatření však stále představuje včasné očkování. Očkování je vhodné podstoupit v podzimních měsících, tedy přibližně od poloviny září do poloviny prosince, a tedy ještě před nástupem chřipkových epidemií, které každoročně postihují ČR v průběhu měsíců ledna a února," radí lékaři. Nyní vám očkování proti chřipce lékaři rozhodně nedoporučí, protože si tělo nedokáže vytvořit včas protilátky, když už nás chřipka ohrožuje.