Zabrali cizí majetek: Squatteři zase nelegálně drží Šatovku, dohodu odmítli

Squatteři zase nelegálně drží Šatovku, dohodu odmítli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Squatterům v usedlosti Šatovka nabídl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář při jednání o situaci kolem domu diskusi na zastupitelstvu. Squatteři ale dohodu nepřijali. Část squatterů, která usedlost v pátek obsadila, po vyjednávání odešla, ale část v domě zůstává. Je tedy v této zemi opravdu normální zabrat cizí majetek bez následků?

Zástupci města dorazili k opuštěné usedlosti v Šáreckém údolí v pátek kolem osmé hodiny večerní hned po oznámení, že do domu vnikli squatteři. S lidmi v Šatovce pak hodiny vyjednával kromě policistů i starosta Prahy 6. "Byli jsme ochotni jednat, ale ne pod nátlakem," uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Podle mluvčího radnice nabízel starosta squatterům, že když z usedlosti odejdou, bude městská část o Šatovce jednat na příštím zastupitelstvu, které se koná zhruba za dva týdny. "Ale k ničemu to nevedlo. Ukázalo se, že squatteři nejsou schopni dojít k jednotnému rozhodnutí." Část squatterů po jednání se starostou sice Šatovku opustila, několik jich však na místě zůstalo.

"Nenechám se vydírat lidmi, kteří říkají, že jsou proti systému, ignorují naše pravidla, ale zároveň na něm chtějí parazitovat, protože sami by si takový dům nikdy nebyli schopni postavit," říká starosta Ondřej Kolář. "Zneužili moji dobrou vůli, ukázalo se, že si jdou naprosto tvrdě za svým. S takovými lidmi se už bavit odmítám, politika je o debatě. Ne o tom přijít a diktovat si požadavky."

Co je tohle za důvody?

Městská část Praha 6 má pověření od vedení hlavního města ke správě usedlosti Šatovka. Areál je prázdný od roku 2011. Radnice zhruba před dvěma lety oznámila, že chce usedlost opravit a vytvořit z ní bytový dům. "Prostory, které poslední léta plní jen zatuchlina nesplněných slibů jeho správců a lží ctnostných ochránců soukromého vlastnictví, si podle nás zaslouží svěží vichřici," uvedli v pátek squatteři na webu A2larm.cz.

V současnosti plánuje radnice změnit Šatovku na středisko pro seniory. "Byly by tam menší domky pro seniory a bude to fungovat i jako komunitní centrum," řekl Kolář. "Je návrh na změnu územního plánu, který má projednávat hlavní město Praha," doplnil. Změna v územním plánu by pak podle něj vyloučila, že by Šatovka mohla být využita k developerským účelům.