Stadion, inženýrské sítě, ale také spousta peněz úředníkům. V Sedlčanech se utratí desítky milionů

Takto by mohl vypadat nový dopravní terminál. Cena zatím v rozpočtu města zahrnuta není
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Sedlčany na Příbramsku mají letos připraveno na stavební investice 37,6 milionu korun, o pět milionů více než loni. Město chce z vlastních peněz investovat hlavně do inženýrských sítí v lokalitě U Háječku, kde má vzniknout 25 nových rodinných domů, a do rekonstrukce lehkoatletického stadionu.

Návrh rozpočtu sedmiticícového města na letošní rok počítá s příjmy a výdaji 189,2 milionu korun, zastupitelstvo ho bude schvalovat 26. února. Radnice očekává vyšší příjmy z daní téměř o 15 milionů korun, velkou část z těchto peněz ale bude muset vynaložit na vyšší platy úředníků a náklady související s povinností chránit data podle unijního nařízení GDPR.

Dalším plánovaným projektem je výstavba parkoviště pro 35 aut za 2,4 milionu korun pod bývalou ubytovnou Sedlčanských strojíren. Přístupová ulice je velmi úzká a neumožňuje parkování více aut, přitom v ubytovně je kolem 50 malých bytů. Kvůli velkému množství vozidel ulicí často nemohou projet popeláři.

Do vybudování inženýrských sítí U Háječku chce město vložit 11,7 milionu korun. Celkem půjde o projekt za 16,5 milionu Kč, zbytek ale doplatí stavebníci v příspěvcích na přípojky. Podobnou částku, 11,6 milionu, hodlá radnice investovat do stadionu. Počítá s odvodněním, rekonstrukcí travnaté plochy a vybudováním dráhy a atletických sektorů.

Dostavět se musí určitě letos

V návrhu rozpočtu zatím není projekt přestupního terminálu za 50 milionů korun, protože je otázkou, jak dopadne výběrové řízení. "Nicméně máme tam související akci s touto stavbou, která není předmětem veřejné zakázky, a to je rozšíření sjezdu z Nádražní ulice do ulice Pod Potoky," uvedl místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. Město také letos počítá s vybudováním přeložky vysokého napětí pod autobusovým nádražím.

Dopravní terminál má stát kolem 50 milionů korun a radnice ho chce postavit za peníze EU. Tendr se ale zkomplikoval. Jedna z neúspěšných firem se obrátila na antimonopolní úřad, který soutěž vrátil do fáze, v níž byla před Vánoci. Sedlčany přitom musejí stavbu dokončit ještě letos, jinak hrozí, že přijdou o dotaci. Pokud by se tak stalo, musely by terminál vybudovat z vlastních peněz, nejspíš v redukované podobě.