Taxikáři dnes budou pokračovat v protestu. Kam pojedou a hrozí blokáda?

Přitvrdí taxikáři, chystá se opravdová blokáda?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Taxikáři na pondělí v Praze chystají třetí den protestů proti z jejich pohledu nelegálním praktikám alternativních přepravních služeb typu Uber. Oproti čtvrtku a pátku se však tentokrát očekává změna. Řidiči nejspíš nebudou zpomalovat dopravu v centru města, ale zamíří k pražskému letišti.

Podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové se očekává cesta na ruzyňské letiště. Nevyloučila však, že se plány ještě mohou změnit. Řidiči se sejdou na Strahově ve 14.00.

Protestující taxikáři si přejí mluvit s ministry a premiérem v demisi Andrejem Babišem z hnutí ANO. Ti mezi ně zatím ani jednou nepřišli.

"Máme za sebou koordinační poradu, vypadá to, že opravdu pojedeme na Letiště Václava Havla," řekla Venclová. Otázkou nadále zůstává forma protestů. Organizátoři diskutují mimo jiné o jízdě ve smyčce, ale například i o blokádě, kterou však Venclová aktuálně nepovažuje za nejpravděpodobnější variantu.

Protest proti nelegálním řidičům

Taxikáři ve čtvrtek a v pátek stovkami vozidel zpomalovali několik hodin dopravu v centru Prahy, dopravní situaci však zásadně nezhoršili. Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2 000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1 400.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. "Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům," uvedla Venclová. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.