Šok a zlatá fantazie! Ester Ledecká má zlato ze superobřího slalomu!

Ester zahájila olympiádu 23. místem. To, co přišlo, nikdo nečekal
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Neuvěřitelné! Fenomenální! Parádní! To vše a mnohem více je triumf Ester Ledecké v superobřím slalomu na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Tak trochu se čekalo, že přiveze zlato ze své parádní disciplíny, kterou je snowboard. Ale tohle je něco neskutečného!

Je to jako pohádkový příběh o jedné talentované dívce, která ke zlatu z olympijských her přišla. Ale rozhodně ne náhodou, její jízda byla prostě a jednoduše nejrychlejší. Je možné, že hollywoodští scenáristé už teď přemýšlejí, jak tuto neuvěřitelnou story přenést na filmové plátno. Ester Ledecká je zatím možná největším překvapením korejského sportovního karnevalu.

Pro Českou republiku je to třetí medaile z olympijských her, ovšem první zlatá. Zatím získaly bronzové medaile Olga Charvátová Křížová ve sjezdu v Sarajevu 1984 a Šárka Strachová ve slalomu ve Vancouveru 2010.

Přitom nic nenapovídalo tomu, že by měla vystoupat na nejvyšší stupínek. Ano, třiadvacáté místo z obřího slalomu dávalo tušit, že je Ledecká ve formě a může se měřit s elitou. Jenže to, co přišlo v sobotu ráno našeho času, doslova přepsalo olympijskou historii. Ostatně do té se Ester zapsala už coby první na světě, která na hrách kombinuje snowboard a sjezdové lyžování.

Ticho a pak obrovské oslavy

Dlouhé ticho. Přesně tak to vypadalo po dojezdu české reprezentantky do cíle superobřího slalomu. Rakušanka Veithová si užívala pocit, že získala zlato, na obřích obrazovkách zrovna běžel příspěvek, ve kterém Lichtenštejnka Tina Weiratherová přijímala gratulace za druhé místo. Najednou ale bylo všechno jinak, i když tomu několik vteřin nikdo nevěřil.

Ledecká dojela do cíle o setinu sekundy rychleji než do té doby vedoucí obhájkyně zlata ze Soči. Nevěřícně hleděla na svůj čas, nikdo netleskal. Takový šok zařídila v Pchjongčchangu česká dívka se startovním číslem 26. Největší úspěch českého sjezdového lyžování však už byl v té chvíli na světě.

Přitom Ledecká v Super-G dosud absolvovala ve Světovém poháru jen devět závodů. Jejím nejlepším umístěním bylo 19. místo. "Chtěla bych mít její talent a vyhrávat v různých sportech. Bohužel umím jen lyžovat a ona mě stejně porazí," uznale po po závodě pokyvovala hlavou americká hvězda Lindsey Vonnová.