Chřipka stále řádí: Na její příznaky neplatí jen klid a nohy v teple

Imunitní systém dostává zabrat, nakopněte ho
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chřipkou ročně onemocní až 50 milionů Evropanů. Zejména v zimě se potýkáme s úbytkem slunečního záření, které spolu s nižší vlhkostí ovzduší přispívá k prodloužení životaschopnosti chřipkových virů. Zima, oslabená imunita a přeplněné dopravní prostředky, to vše znamená, že jsme v epicentru chřipkového období. Avšak i toto vysoce nakažlivé virové onemocnění lze efektivně zvládnout. Co tedy dělat, když se náš imunitní systém neubrání?

Chřipka se vyskytuje především v zimě, a to z řady více nebo méně jasných důvodů. Jako možné příčiny sezonnosti chřipky se uvádí chladem oslabený imunitní systém, nedostatek slunečního záření, které je zdrojem vitamínu D, nižší sezonní aktivita některých součástí imunitního systému a vyšší stabilita chřipkového viru v zimních podmínkách.

Pokud příznaky přetrvávají, pacienti by neměli pokračovat v automedikaci, ale raději  konzultovat svůj stav s lékařem.

Lidé se v zimě také častěji sdružují uvnitř a jsou tak v blízkém kontaktu, ať už v přeplněných dopravních prostředcích, v kinech či divadlech. To je příčinou snazší nákazy, protože viry se přenáší kapénkami při kýchání nebo kašlání, kapénky nadále kontaminují i povrchy, kterých se dotýkáme. "Zejména v rizikových obdobích je třeba omezit kontakt s nemocnými lidmi a vyhnout se místům s vysokou koncentrací lidí obecně. Při prvních zpozorovaných příznacích je vhodné učinit kroky, které předejdou zhoršení stavu," radí MUDr. Igor Karen, praktický lékař z Benátek nad Jizerou.

Nástup nemoci a její projevy

Nástup symptomů chřipky je obvykle velmi rychlý, často doprovázený zimnicí, bolestmi hlavy a teplotou stoupající k 39 až 40 °C. Přidávají se bolesti svalů a kloubů, dráždivý kašel, pocit sucha a škrábání v hrdle. Z  tohoto důvodu je nezbytný dostatečný přísun tekutin a dostatek odpočinku. "Pokud trpíte bolestmi hlavy i celého těla, jež jsou větší než při běžném nachlazení, je vhodné sáhnout po léku, který má protizánětlivé účinky, tlumí bolest i teplotu," upozorňuje doktor Karen.

Jak na to?

Obecná doporučení pro případ chřipkové infekce zahrnují dostatečný odpočinek a spánek, stálý přísun dostatečného množství tekutin, aby se předešlo dehydrataci. Pacient by se měl udržovat v teple, dbát na zásady prevence šíření nákazy (mytí rukou, vyhazovaní použitých kapesníků, vyhýbání se kolektivu) a v případě potřeby užívat léky ke snížení teploty a úlevě od bolesti (například paracetamol či ibuprofen).

Když příznaky udeří v plné síle

Pokud však příznaky chřipky udeří v plné síle a bolí vás celé tělo, není nutné hrát si na hrdinu a spoléhat pouze na čaj. Doporučuje se podpořit organizmus některým z volně dostupných léků, který působí protizánětlivě, snižuje horečku a tlumí bolest svalů, kloubů a hlavy, jako je například brufen. Tento přípravek je vhodný také na bolesti menstruační či zubů nebo například na bolesti související se sportovními úrazy – tedy po zranění svalů, šlach a vazů.

Klíčová slova: