Pražané, rozhodujete o investicích ve vaší městské části? Které radnice to umožňují?

Praha 11 letos poprvé nechá občany vybrat projekty, které si oni sami přejí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Některé pražské městské části nechávají o menších investicích rozhodovat obyvatele. Projekt takzvaného participativního rozpočtu v minulých letech spustila téměř desítka radnic, další ho připravují. Jinde naopak tento typ zapojení veřejnosti do vládnutí zavádět nechtějí nebo jej rovnou označují za populismus. Jak je to u vás?

Projekt participativního rozpočtu funguje nebo fungoval v Praze 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14 či 20. Z menších městských částí se jedná například o Zbraslav a letos se poprvé připojí Slivenec. V letošním roce představí podobný program pro obyvatele také Praha 11 a do budoucna o něm uvažují v Praze 1, i když radnice zatím nechce být příliš konkrétní. "Praha 1 uvažuje o zapojení občanů k výběru investičního projektu‎, který by mohl být z rozpočtu realizován v příštím roce. Věc je v přípravách a občané se vše včas dozví," řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Lidé mohou v projektech navrhovat vlastní drobné investice, ty v internetovém hlasování nejúspěšnější potom radnice zaplatí. Radnice na projekty obyvatel zpravidla vyhrazují ročně jednotky milionů korun.

Stále populárnější věc

Tento způsob zapojení občanů do rozhodování je mezi radnicemi populární a počet podobných projektů se každý rok zvyšuje. Částka, která jde na investice z podnětu obyvatel, se pohybuje mezi jedním a deseti miliony korun.

Některé radnice takovéto plány nemají, například Praha 2 v nich nespatřuje větší přínos. "Jsem přesvědčen, že v městské části Praha 2 se občanům žije dobře, a tudíž naplňujeme jejich představy. Nemáme proto důvod se alibisticky schovávat za participativní rozpočet," uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska, ODS. Podobný projekt zatím podle mluvčí Evy Libigerové neplánují ani v Praze 13.

První bylo sportovní hřiště

Participativní rozpočet nemají ani v největší městské části Praze 4. Podle mluvčího radnice Jiřího Bigase se však lidé do rozhodování zapojují jinými způsoby. "Za toto volební období jsme uskutečnili dvě desítky veřejných fór a plánovacích setkání, na kterých veřejnost mohla navrhnout členům rady a zastupitelstva různá opatření a změny ve veřejných prostranstvích, v dopravě, zajištění bezpečnosti a podobně."

Jako první v metropoli spustila projekt participativního rozpočtu v roce 2014 Praha 7. Lidé tehdy jako nejlepší návrh zhodnotili vybudování sportovního hřiště v dolních Holešovicích. V internetové anketě však při prvním pokusu hlasovalo pouhých 66 hlasujících. Hřiště radnice i tak vybudovala, od té doby však projekt ve stejném rozsahu nespustila. V loňském roce tam nicméně o návrzích investic do 50 000 korun rozhodovali žáci základních škol. V roce 2015 spustily vlastní projekty Praha 10 a Zbraslav a následně se zapojily další městské části.

Je to většinou velmi podobné

Projekty mají vesměs obdobnou podobu a průběh. Lidé mohou na radnici podat svoje návrhy, co v městské části zlepšit. Obvykle se jedná o drobné investice veřejného prostoru, jako jsou nová dětská a sportovní hřiště, komunitní centra nebo revitalizace prostranství.

Návrhy nemusí být zpracované do finální projektové dokumentace. O těch záměrech, které radnice uzná jako uskutečnitelné, potom hlasují obyvatelé dané městské části na internetu. Ty nejúspěšnější radnice z veřejných prostředků zaplatí.