Změňte územní plán, nebo Šatovku vrátíme: Ať si se squattingem poradí Stropnický, má s tím osobní zkušenost

Na místě zasahovali policisté i hasiči
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha 6 vyzývá hlavní město Praha, aby po sedmi letech změnilo územní plán na pozemcích souvisejících s usedlostí Šatovka. Radnice měla zprávy, že se tak stane na únorovém zastupitelstvu, což se opět nestalo. Pokud k této změně nedojde ani na březnovém zastupitelstvu hlavního města, bude Praha 6 nucena požádat o odsvěření Šatovky.

Je to absurdní situace. "Máme plán, co s objektem dělat, velmi rádi bychom ho začali realizovat, ale těžko uvěřitelných 7 let čekáme na změnu územního plánu," kroutí hlavou starosta Ondřej Kolář "Potom dochází k incidentům jako naposledy letos v únoru, kdy nevyužívanou Šatovku opakovaně obsazují squatteři a my jako radnice jsme ti špatní, přitom jsme sami odsouzeni do role čekatelů."

Radnice Prahy 6 v srpnu roku 2011 požádala o změnu územního plánu pozemků kolem Šatovky na VV, tedy veřejnou vybavenost, a na těchto pozemcích chce poté vybudovat aktivizační centrum a několik bezbariérových domků pro seniory.

Odmítám omlouvat neschopnost

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář byl v pátek jako svědek předvolán k soudu v případu obžalovaných squatterů, kteří začátkem února usedlost obsadili a přes snahu starosty se zabarikádovali na střeše budovy. Zhruba polovina jich po jednání se starostou budovu opustila a zbylé squattery podporovala z blízké louky. 

"Odmítám pořád dokola omlouvat a vysvětlovat neschopnost odpovědných radních hlavního města, kteří nedokázali za celou dobu tuto změnu ani předložit zastupitelstvu. Pokud tedy Šatovku znovu obsadí squatteři, ať si s nimi poradí paní Kolínská nebo pan Stropnický, který má se squattingem osobní zkušenosti; a byl to on, kdo nechal pozastavit projednávání změn územního plánu. Jestli chtěli squatteři poukázat na něčí nečinnost, je potřeba je nasměrovat správným směrem, tedy na vedení hlavního města," uzavírá Kolář.

O vině prý není pochyb

Státní zástupkyně Sylva Krützner u soudu navrhla potrestat squattery z Šatovky, ale na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávně, byť k dosažení prospěšného cíle. Chce, aby aktivisté uhradili škodu ve výši 6 100 korun, kterou vniknutím do domu způsobili Praze 6. Obvinění ve svých závěrečných řečech kritizovali perzekuci squattingu. 

"Já samozřejmě mohu chápat důvody, které vás k tomu vedly. Chápu, že jste chtěli dosáhnout cíle přestavět vilu Šatovka na komunitní centrum," podotkla žalobkyně směrem k devíti obviněným. "Trestní předpisy této země bohužel neznají ničeho, co by vás mohlo vyvinit z toho protiprávního jednání," zdůvodnila, proč squattery navrhla potrestat. O jejich vině podle ní není žádných pochyb. Soudkyně vynese verdikt v úterý.