Žižkovu se vyhněte: Totální dopravní kolaps, magistrát zaspal

Jakých spojů se výluka dotýká?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vedení Prahy 3 kritizuje kvůli dnešnímu uzavření Husitské ulice postup magistrátu a Technické správy komunikací (TSK). Podle místostarostky Prahy 3 pro dopravu Lucie Vítkovské vedení města nezvládlo přípravu na zahájení opravy Husitské a přehlíží dopravní kolaps, který kvůli tomu postihl Žižkov.

Vedení městské části chce po magistrátu víc strážníků, kteří by v Praze 3 pomáhali řídit dopravu, od TSK žádá urychlení rekonstrukce. Ta je naplánována do podzimu. "Od počátku jsme magistrát i TSK upozorňovali, že uzavírky v Husitské mohou způsobit dopravní kolaps, který zasáhne celý Žižkov. Byli jsme ale ujišťováni, že je vše řádně připraveno. Dnes jsme se ale probudili do dopravního pekla," tvrdila Vítkovská. "Situace je ještě horší než po nedávném uzavření Zenklovy ulice v Praze 8, při jejíž rekonstrukci magistrát a TSK také selhaly," dodala.

Co na to primátorka?
Adriana Krnáčová uvedla, že Pražané jsou, co se týče dopravy, "trochu zpovykaní". Všechno podle ní není ideální, ale cizinci jsou prý v Praze šťastní, že mají dopravu, jakou mají. Na twitteru pak Krnáčová dodala, že srovnávala dopravní kolony v Praze s jinými velkými městy. "Chápu, že jsou lidé rozčíleni kvůli uzavírkám, a to vyjádření bylo nešťastné. Omlouvám se všem, koho se ten výrok dotkl."

Strážníci nemají šanci

TSK se podle Vítkovské tváří, že problém neexistuje. "Vůbec se ani nebyli podívat třeba v Seifertově ulici, která je úplně ucpaná," uvedla na adresu firmy. "Budeme po TSK chtít, aby celou rekonstrukci maximálně urychlil." Místostarostka také požaduje, aby vedení města posílilo kapacity městské policie vyčleněné na řízení dopravy v Praze 3. "Všichni, kdo mají oči a byli dnes v Husitské a přilehlých ulicích, vidí, že se strážníci snaží situaci zlepšit, ale kapacitně bohužel nestačí," podotkla. Na radnici Prahy 3 k tomu na odpoledne svolala jednání se zástupci městské a státní policie.

Vítkovská si také myslí, že po dobu opravy Husitské budou mít obyvatelé Prahy 3 možnost parkovat v Pernerově ulici v Karlíně. Příslušné dopravní značení by mělo být instalováno v průběhu tohoto týdne. V okolí Husitské ulice se po začátku oprav ucpává zejména úzká Seifertova ulice, kterou auta projíždějí po tramvajových kolejích a brzdí provoz hromadné dopravy.

Situace zvládnutá nebyla

V dnešní ranní dopravní špičce stovky lidí vystupovaly z tramvají a k hlavnímu nádraží šly raději pěšky. Dopravní podnik na svém webu hlásí, že tramvaje i autobusy se v Seifertově a navazující Táboritské zpožďují, proto z těchto ulic odklonil některé spoje tramvajové linky 5.

Oprava 670 metrů dlouhého úseku Husitské mezi křižovatkou s Trocnovskou ulicí a Tachovským náměstím má trvat do konce letošního listopadu. Rekonstrukce je rozdělena na tři etapy, do opravovaného úseku mohou pouze chodci. Předpokládané náklady na úpravy Husitské ulice jsou 70 milionů korun.

Magistrát kryje vlastní neschopnost. Co se mu "povedlo" na Praze 4? Více čtěte zde.