Opět přibylo exekucí: Češi si stále více půjčují, k dispozici mají už téměř padesátku bank

Češi si stále více půjčují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to smutné. Ačkoliv se tuzemské ekonomice daří stále více, peněženky Čechů to moc nepociťují. Alespoň ne ty středně a nízkopříjmových. Jedním z důkazů je opětovný nárůst lidí zatížených exekucemi, kterých už je u nás téměř jeden milion. Celkově tedy dluží skoro každý desátý Čech. K dispozici jim je i rekordní počet bank na českém území, který dosáhl už počtu padesát.

Počet bankovních institucí se na českém území v posledním roce opět rozšířil. Češi mají možnost si nejen ukládat, ale i půjčovat již od padesáti společností. Vyplývá to alespoň ze statistik České národní banky, které byly zveřejněny začátkem letošního roku. Pro srovnání, ještě před deseti lety byla v ČR registrována čtyřicítka bankovních ústavů, před osmnácti lety pak o 25 % méně. 

Dlužíme skoro 240 miliard

Podle Moniky Petráskové z České bankovní instituce je ale počet bank na množství obyvatelstva i podnikatelů v rámci Evropské unie obvyklý. Dokonce to podle ní nese i řadu pozitiv. "Výhodou může být, že díky počtu bankovních institucí je trh stále více konkurenční." S tím by měly být spjaty i nižší poplatky u běžných účtů či vyšší spořicí úroky pro klienty na spořicích účtech. Naopak nižší úroky by měly zaznamenat také spotřebitelské úvěry.

Průměrný vymáhaný dluh na jednoho člověka byl v roce 2017 ve výši 277 tisíc korun.

V Česku však přibylo jen v roce 2017 více jak 30 tisíc lidí zatížených exkucemi. V celkovém součtu tak dluží již každý desátý Čech. Celková dlužná suma je pak téměř 240 miliard korun. Nelichotivá data jsou i u obyvatel s více než třemi exekucemi, těch je už necelých 500 tisíc. Deset a více exekucí má v České republice pak přes 150 tisíc obyvatel.

Trend posledních let - půjčky

Bankovní domy sice v posledních letech stále více hlídají "problémové klienty," i přesto lidí s dluhy stále přibývá. Podle bankovních expertů si Češi mohou za mnohdy vysoké dluhy sami. "Jako národ nejsme zvyklí si šetřit, a to ani do budoucnosti, ani na konktétní nákup, jako to bylo ještě před několika lety. Jsme s nákupem poměrně netrpěliví a mnohdy si půjčujeme zcela bez rozmyslu," dodává za Českou bankovní asociaci Pavel Štěpánek. 

Nejvíce si lidé půjčují je na severu Čech, nejméně naopak v Praze.

Nejvíce na severu Čech, nejméně v Praze a středních Čechách. Největší počet zadlužených obyvatel je dle dostupných údajů na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji a také na Zlínsku. Ve středních Čechách je situace pozitivnější - míra zadluženosti obyvatel je po Praze druhá nejnižší.