Kolín jedná s dalším zájemcem o prodeji pozemku v průmyslové zóně

Co všechno se v průmyslové zóně bude dít?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kolín jedná s českou firmou o možnosti prodeje pozemku v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Do rozpočtu by prodej mohl přinést zhruba 10 milionů korun. Celkem chce letos město podle plánů prodat pozemky v zóně v hodnotě celkem 47 milionů korun.

O jakou konkrétní firmu jde ve výše zmíněném případě, starosta města Vít Rakušan neprozradil. Uvedl pouze, že je to lokální společnost, nikoliv tedy zahraniční investor. Dodal také, že Kolín v nedávné době odmítl nabídky na odkup pozemků od dvou firem. "My opravdu nepřijímáme všechno, co je nám nabízeno." Město prý chce, aby měly nové firmy pro město nebo zónu přidanou hodnotu.

Některé nabídky Kolín odmítl i přesto, že mu mohly do rozpočtu přinést zhruba až 50 milionů korun. V průmyslové zóně je stále k dispozici k prodeji zhruba 60 hektarů pozemků.

Koho ve městě odmítli?

Kolín oslovila například společnost, která chtěla v zóně vybudovat logistické centrum. "Byli bychom schopni prodat šest až osm hektarů, ale znamenalo by to minimálně dalších 40 kamionů denně. Nepřibyla by žádná pracovní místa, byl by to jenom ten finanční příjem," řekl Rakušan.

Druhá firma chtěla v Ovčárech vybudovat zařízení na termické zpracování plastů. "Jde vlastně o spalovnu, ani to není něco žádoucího. V zóně to nepřinese žádnou přidanou hodnotu, zase by nám sem někdo jenom vozil plasty," dodal starosta.

Významné příjmy do rozpočtu

Jedním z posledních investorů, kteří si pozemek v Kolíně koupili, je společnost, která tady vybuduje supermarket. Radnice prodejem získala přes 14 milionů korun. Vedení města si od supermarketu v Ovčárech slibuje zmírnění dopravy v centru. Práci zde navíc najde zhruba 70 lidí.

Kolín ročně v zóně prodá pozemky za desítky milionů korun, jde tak o významné příjmy do městského rozpočtu. Největší plochu v průmyslové zóně Ovčáry zabírá automobilka TPCA.

Vít Rakušan: Spolupráce s extremistickými stranami nepřipadá v úvahu. Čtěte zde.
Klíčová slova: