Dotace soukromé akci: Praha dá miliony z našich kapes na oslavy značky Harley-Davidson

Jaký přínos bude mít sraz motorkářů?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Soukromá akce, kterou podpoříme my všichni. Je to spravedlivé? Miliony půjdou z rozpočtu města, dalších z kasy Středočeského kraje. A přínos? Podle některých obrovský, jiní naopak tvrdí, že nulový. Kde je tedy pravda? Proč my všichni podpoříme něco, na čem si pár lidí namastí kapsy?

Praha dá pět milionů korun na oslavy 115. výročí založení americké motocyklové značky Harley-Davidson. Dotace je určena na pronájem Výstaviště a další náklady s tím spojené. Podporu schválili zastupitelé hlavního města. Celkové náklady akce jsou 91,16 milionu korun. 

Oslavy motocyklové značky pořádá společnost Klasik Moto. Podle organizátora do Prahy kvůli oslavám přijede 60 000 řidičů motorek a 40 000 dalších návštěvníků. Cílovou skupinou jsou movitější lidé ve věku 30 až 50 let.

Dohady provázely i prosincové jednání středočeských zastupitelů, kteří nakonec schválili motorkářům poskytnutí deseti milionů korun. Opozice to označila za plýtvání veřejnými penězi, když kraj poskytuje tak vysokou částku soukromému subjektu na akci, která se koná v hlavním městě.

Kde je chtějí ubytovat?

Podle opozičního zastupitele za TOP 09 Václava Novotného není v Praze místo, aby se zde ubytovalo 100 000 lidí, protože toto číslo se rovná celkové ubytovací kapacitě v hromadných ubytovacích zařízeních. V době motorkářských oslav, které se uskuteční od 5. do 8. července, se navíc konají další akce. Od 1. do 6. července bude v Praze XVI. všesokolský slet a 4. července vystoupí v Letňanech britská rocková skupina Rolling Stones.

O podpoře pro motorkáře jednal v lednu magistrátní výbor pro kulturu a cestovní ruch. Podle náměstkyně primátorky Evy Kislingerové z hnutí ANO bude sraz motorkářů dobrý k propagaci města, podle zastupitele Matěje Stropnického (Zelení/Trojkoalice) bude mít akce negativní dopad na životní prostředí v metropoli kvůli hluku, znečištění vzduchu a ohřívání města. Podporu považuje za vysokou vzhledem k tomu, že je podle něj pořadatelská firma "poměrně bohatá".

Co dál hlavní město podpoří?

Praha podpoří také výstavu českého umění skla v Toskánském paláci. Ta návštěvníkům představí 100 let uměleckého sklářství. Jedna část představí významné osobnosti českého sklářství, druhá úspěšné absolventy sklářských škol. Zastupitelé schválili podporu výstavě 700 000 korun.

Částkou 300 000 Kč plánuje Praha podpořit mezinárodní třídenní kolokvium Prague European Summit od 19. do 21. června, kde budou debatovat politici, vysoce postavení úředníci, akademici i novináři. Panelisté se budou zabývat směřováním Evropské unie, populismem nebo evropskou brannou politikou.

Miliony pro motorkáře: Rozhodoval o nich i radní, který byl v představenstvu pořadatelské firmy. Více čtěte zde.