Jaký velikonoční program chystají města, památky i muzea? Kam se chystáte vy?

Co se bude dít na Křivoklátě?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bohatý velikonoční program chystají pro návštěvníky středočeské památky i regionální muzea. Pozadu nezůstanou ani města, která oživí jarmarky se stánky s tradičním velikonočním zbožím, jako jsou řehtačky, pomlázky a ručně zdobené kraslice.

Například hrad Křivoklát na Rakovnicku zve od pátku do neděle na tradiční akci Knížecí Velikonoce s širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku, ochutnávkou dobrot a celodenním programem na prvním nádvoří. O hudební a taneční vystoupení se postarají folklorní soubory, děti zabaví loutkové divadlo, písničky a kejklíři. Zájemci mohou přijet parním vlakem.

V Benešově začne už ve středu dvoudenní velikonoční jarmárek na Masarykově náměstí. Zájemci si budou moci koupit velikonoční výrobky, pro děti budou připraveny dílny. Podobné jarmarky v období před Velikonocemi nebo během nich chystají také v Poděbradech a dalších městech.

Veselice s kuřetem

Velikonoční jarmark začne v pátek také na zámku Žleby na Kutnohorsku. Podobně jako v jiných letech přichystal podobnou akci i zámek v Mníšku pod Brdy u Prahy. Velikonoční veselice s kuřetem, plánovaná v sobotu, je tradičně spojena s charitativní akcí, řemeslným jarmarkem či vystoupením šermířů. Veselo bude také na zámku Loučeň na Nymbursku, který na tentýž den připravil jarní slavnost spojenou s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami.

Pestrý velikonoční program připravila také regionální muzea. Na velikonoční dílny pro děti a speciální program se ve čtvrtek mohou těšit návštěvníci muzea v Kolíně. Na programu bude zdobení vajec, pletení pomlázek, výroba velikonočního beránka a kuřátka či svíček ze včelího vosku. Kouřimský skanzen zase zve na národopisné pořady Bílá sobota a Boží hod velikonoční, které se budou konat o víkendu.

Kam dál můžete vyrazit?

Hornické muzeum Příbram pořádá až do 1. dubna ukázky rukodělných prací spjatých se slavením Velikonoc v hornickém domku na Březových Horách. Velikonoční výstavu lze navštívit v Muzeu zlata v Novém Kníně, tradiční zvyky předvádějí i ve skanzenu ve Vysokém Chlumci. Národopisné muzeum v Přerově nad Labem připravilo velikonoční výstavu Jaro na vsi, která představuje, jak v minulosti prožívali období od masopustu po letnice obyvatelé vsí středního Polabí.

Už o tomto víkendu je možné zhlédnout velikonoční program v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Tradiční jarmark v zahradách galerie nabízí ukázky řemesel, pohádky a hudební vystoupení. "Po celou dobu Velikonoc máme dveře otevřené," uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová.

Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a proč je nekupovat v supermarketu? Čtěte zde.
Klíčová slova: