Pražské židle a stolky se rozšíří až do 60 míst Prahy. Kde všude si budeme moci odpočinout?

Zhruba na 60 místech Prahy si budete moci brzy odpočinout na černých židlích
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Už do třetí sezony míří úspěšný projekt hlavního města Prahy a Institutu plánování a rozvoje známý pod názvem "Pražské židle a stolky". Ty i letos zaplaví Prahu, a to hned na šedesáti místech, mj. na již tradičních místech, jako je Malostranské náměstí, kampus Dejvice nebo třeba nově na ostrově Štvanice. Kde dále se letos budete moci pohodlně posadit?

Je začátek dubna, poměrně slunečné počasí a teploty okolo patnácti stupňů. Zkrátka ideální ochutnávka blížícího se léta. Od začátku dubna se začnou na vybraných místech v Praze objevovat již třetím rokem černé židle a stolky, které turisty či místní budou lákat k zastavení a odpočinku.

Kromě již klasických míst, jako na Malostranském náměstí, kde patřil tento projekt k nejoblíbenějším, se na ně můžete těšit i např. na Štvanici, sídlišti Lužiny nebo v parku u Divadla v Horních Počernicích. Celkem bude k dispozici až šest desítek míst k posezení.

Vyhodnocení projektu "Pražské židle a stolky" za rok 2016 naleznete ZDE

Nové posezení na Štvanici, Klamovce nebo na "Strossmayeráku"

"Loňská sezona přinesla v tomto projektu několik novinek. Na vybraných místech byly např. židle a stolky umístěny volně (bez řetízků), což se osvědčilo zejména v Botanické zahradě nebo před Veletržním palácem.

Zejména díky dobrým recenzím bude tedy těchto míst letos výrazně přibývat," sdělila primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Mezi další místa, do kterých přibudou židle a stolky, můžeme zmínit kampus Albertov, parky Jezerka, Klamovka či Sacre Coeur, kasárna Karlín, ostrov Štvanice, Strossmayerovo náměstí nebo zeleň na sídlišti Ďáblice.

Cílem projektu je i poskytnutí místa k sezení v lokalitách, kde je nedostatečný počet kvalitních laviček. 

Inspirace z New Yorku či Kodaně

Zájem ze stran správců i uživatelů o tento projekt naznačuje mimo jiné i to, že Pražané se rádi účastní kultivace veřejných prostranství. Oblíbený je ale i z důvodu, že kvalitní posezení na mnoha místech Prahy stále chybí.

A i to byl jeden z hlavních cílů tohoto projektu - poskytnout občanům kvalitní posezení v centru Prahy i přilehlých částech přírody. Za zmínku stojí i to, že prvotní inspirace tohoto projektu zamířila do Prahy ze zahraničí, konktétně z New Yorku, Stockholmu nebo Kodaně.