100 milionů do pražské cyklistiky: Kde budou nové cyklostezky a jak je to se zákazem vjezdu do centra?

Zlepší se cestování na kole v hlavním městě?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát letos plánuje vložit do rozvoje cyklodopravy až 100 milionů korun. Nejvyšší částka půjde na budování cyklostezek. Instalovány budou nové stojany a dál se bude rozvíjet veřejné sdílení kol, takzvaný bikesharing. Kde konkrétně se tedy investice projeví?

Při stavbě cyklostezek chce město vložit nejvíc peněz do trasy mezi Běchovicemi a Horními Počernicemi, a to 24,8 milionů. Stavba začala loni a letos by měla být dokončena. Rozšířena bude za 17 milionů vytížená stezka A2 mezi Modřany a Zbraslaví, která je nyní příliš úzká. V létě tudy denně projede na tři tisícovky cyklistů.

Stezka poděl Košíkovského potoka vyjde na 14,7 milionů a dokončena by měla být v polovině letošního roku. Část stezky je už hotova. Peníze půjdou také na stavbu mezi Klánovicemi a Kolodějemi, Cholupicemi a Dolními Břežany a rozšířena bude cyklostezka A1 v Radotíně, kde bude od sebe oddělen prostor pro cyklisty a chodce.

Magistrát bude rovněž řešit plán Prahy 1 na zákaz průjezdu cyklistů centrem města. Loni dalo město do cyklodopravy přes 50 milionů.

Rozvoj sdílení kol

V ulicích přibudou také cyklopruhy a na silnici nakreslené tzv. cyklopiktogramy, které budou například v Náchodské ulici. "Starostové je (piktogramy) často odmítají, ale my je budeme dělat. To nejsou stezky, kam auta nemohou, není to zeď, ale upozorňují řidiče, že v tom místě jezdí často cyklisté, a zároveň cyklisty, aby nejezdili uprostřed," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Rozvíjet se bude sdílení kol. V Praze nyní funguje například systém Rekola s růžovými bicykly. Letos by měly přibýt podle Dolínka další tři až čtyři společnosti. "Uvidíme, jak se to v centru poskládá. Povinnost bude, aby byla kola označena nebo fungoval 24 hodin dispečink v češtině i angličtině," uvedl Dolínek. V následujících 14 dnech se sejde magistrátní pracovní skupina, která bude řešit pravidla bikesharingu a jejich vymáhání.

Projde zákaz, nebo ne?

Instalovány budou nové cyklostojany a v Podolí se objeví nový sčítač v podobě malého totemu. Ten bude počítat cyklisty, město následně data využije v dalším rozvoji cyklodopravy. Upraveno bude letos na některých místech také dopravní značení pro cyklisty.

Radnice Prahy 1 plánuje zavést zákaz vjezdu cyklistům do centra města, například do okolí Staroměstského náměstí nebo do spodní části Václavského náměstí. Podle Dolínka ale plošný zákaz vjezdu v tuto chvíli není správný. "Můžeme se o tom bavit ve chvíli, kdy bude stavebně upravena Národní, Skořepka nebo Rytířská, pak si umíme představit, že by mohlo dojít k omezení. Plošný zákaz je podle nás nevhodný," dodal náměstek.

Cyklisté si lehali na zem, pražská ulice byla neprůjezdná. Více čtěte zde.