Smrt muže je rozhoupala: Kvůli víkendové tragédii začne Praha 5 prověřovat statiku budov

Jeden člověk bohužel zemřel přesto, že záchranáři dělali vše, co mohli
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Radnice Prahy 5 začne ve spolupráci se statikem kontrolovat budovy, které by mohly znamenat ohrožení pro chodce. Reaguje tak na sobotní tragédii, při které po pádu zdi v ulici Na Neklance zemřel muž.

Policie případ stále vyšetřuje, už ovšem ne pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Právní kvalifikaci detektivové změnili na obecné ohrožení z nedbalosti.

"Pan starosta se dnes domluvil s nezávislým statikem, který společně se stavebním úřadem začne ihned kontrolovat vytipovaná potenciálně nebezpečná místa," řekl mluvčí radnice Jakub Večerka. Kontroly se budou týkat budov v soukromém majetku, protože ty městské jsou podle Večerky pod stálou kontrolou stavebního úřadu a nejsou ve špatném stavu.

Podle posledních oficiálních dat ze sčítání lidu bylo v roce 2011 v hlavním městě 7 022 prázdných domů, z toho zhruba 90 procent tvořily rodinné. Neobydlených bytových domů bylo evidováno 390.

Magistrát to neplánuje

V případě soukromých objektů nemohou kontroloři bez povolení majitele do domů vejít. Úředníci spolu se statikem proto budou kontroly provádět zvenku. "V případě, že budou mít podezření, že stavba je nebezpečná, tak budou ihned kontaktovat majitele," vysvětlil mluvčí.

Magistrát takové kontroly podle mluvčího Víta Hofmana neplánuje. "Zeď je ve vlastnictví osmi soukromých spolumajitelů a město nemá zákonnou možnost, jak její stav ovlivnit. Městský majetek pravidelně kontrolujeme," uvedl.

Hrozí až osm let vězení

Zborcená stěna domu na pražském Smíchově zavalila zhruba čtyřicetiletého muže v sobotu odpoledne. Ani přes zásah hasičů, policistů a záchranářů se muže nepodařilo zachránit. Událost vyšetřují kriminalisté, za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí případnému pachateli až osm let vězení. Zda byl usmrcený muž náhodným procházejícím nebo třeba obyvatelem přilehlého domu, policejní mluvčí Tomáš Hulan nechtěl komentovat.

V zahraničí se problém chátrajících budov v soukromých rukách řeší například zvláštní daní nebo možností vyvlastnění. V českém právním systému propadá státu nemovitost v případě, že je opuštěná, tedy že vlastník po dobu deseti let nevykonával vlastnické právo. To však může být obtížně prokazatelné.

Magistrát proti veřejnosti: Nechal chátrat majetek, teď omezuje přístup k poliklinice a šikanuje obchodníky. Více čtěte zde.