Nejpopulárnější pohřební skladby: Tam u nebeských bran nebo Highway to hell? Jaký bude váš výběr?

Pohřeb je spojen se smutkem, ale ne vždy tomu odpovídá výběr písně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pohřeb je smuteční událost a výběr poslední písně se většinou nese v podobném duchu. Jsou však případy, kdy nebožtíkům hrají skladby veselé a někdy i ironické. Jak jinak si vysvětlit, že například v Austrálii je jedna z nejpopulárnějších písní pohřebního obřadu Highway to hell od AC/DC? Jaké jsou ty nejhranější skladby na českých pohřebech a existují i nějaké zvláštní libůstky, které se vysloveně nehodí? 

Obřadní služby dnes zcela běžně nabízejí klasický výběr skladeb, které si lidé zvykli pouštět nejčastěji. Je však zcela běžné, že jsou otevřeni i těm nejbizarnějším přáním pozůstalých a nebožtíka. Může se tak stát, že na pohřbu zazní třeba techno nebo lidová píseň v netradičním remixu. Zaměstanci obřadní síně musí vyhovět přání zákazníka, a tak se při výběru skladby meze nekladou.

Výběr hudby je dnes opravdu zcela bez omezení. Můžete se pokusit situaci odlehčit nějakým vtipem nebo si jen nechat zahrát oblíbenou skladbu, která nesouvisí se smrtí. 

Hity u nebeských bran

Češi jsou však obecně velmi konzervativní. V hitparádě tuzemských pohřebních skladeb je jasným vítězem Ave Maria. Peloton nejhranějších smutečních písní doplňuje Petr Spálený a jeho Až mě andělé, kterým zdatně konkuruje Michal Tučný se skladbou Tam u nebeských bran. Dnes již klasický repertoár smutečních obřadů se časem rozrůstá o nové pohřební hitovky. Například Aneta Langerová a její Voda živá či nezapomenutelné duo Eva a Vašek se svojí Bílou orchidejí, jejichž tóny když se uhnízdí v hlavě, je těžké se jich zbavit i po smrti. 

Český výběr je tak dlouhodobě velmi tradiční a odchylky od standardních písní jsou spíše výjimkou. Na prvních příčkách se postupně některé nové písně objevují a jejich popularita následně neklesá. Kreativita pozůstalých nebo malá připravenost nebožtíka tak povětšinou končí výběrem smutných skladeb s charakteristickým textem o smrti, které doplňují lidové písně společně s vážnou hudbou od Bacha až po Dvořáka. 

Show must go on

Ve světě je výběr skladeb o něco pestřejší. Pozůstalí se v evropských zemích se zesnulým nejčastěji loučí skladbou, která byla i labutí písní samotného interpreta. Show must go on od kapely Queen je dnes spojována s umrtím Freddy Mercuryho, ale i s pohřebním obřadem běžného občana. V popularitě u ostatních zemí nejsou pozadu ani písně Starway to heaven od Led Zeppelin nebo dojemné vyznání Louise Amstronga What a wonderfull world

Cena za živou hudbu na smutečním obřadu se pohybuje okolo 1 000 Kč a reprodukovaná hudba za 300 Kč.

Konkrétně v Británii, kde jsou známí pro svůj suchý humor, je jedna z nejoblíbenějších skladeb ta, která zazněla ve filmu od Monthy Python. Always look on the bright side of life (Vždy se dívej na život z té lepší stránky), kterou ve snímku Život Briana zpívá ukřižovaný, je přesným důkazem, jak zvolit svoji poslední skladbu kreativně. 

Nutnou dávku cynismu mají v Austrálii, ale i v některých zemích Evropy, kde velmi často znějí AC/DC a jejich Highway to hell (Dálnice do pekel). Kdo však vládne absolutně konzervativnímu přístupu k smutečním obřadům, jsou Němci. V žebříčku top pěti skladeb najdete jenom vážnou hudbu. 

Živá hudba na ústupu

Dříve bylo výhradní právo hrát na pohřbech pouze pro živé kapely. Dnes se s podobným obrázkem setkáte zcela výjimečně pouze na venkově. Tradice ustupuje rychlosti doby a na pohřbech slyšíme většinou reproduktory. Jsou však obřady, které nabízejí služby živých kapel, které jsou schopny do svého repertoáru zařadit nejednu z populárních smutečních skladeb.

A jakou skladbu máte vymyšlenou vy? Spolehnete se na klasiku, nebo máte připravenou nějakou kuriozitu? 

Klíčová slova: