Nejhorší kriminály, kde jde každý den o život. Zapomeňte na důstojnost

Do vězení La Santé byla odvezena 24. září 1939 skupina českých umělců. Byli podezřelí z toho, že jsou tajnými sovětskými agenty
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Zapomeňte na komfortní vězení, kde je standardem společné koukání na televizi a cvičení v posilovně. V těchto místech jde o život. Vrazi, mafiáni, pedofilové. Lidská spodina se v těchto místech snaží přežít. Ne všem se to podaří.

Jiný kraj, jiný mrav. Rčení, které má mnoho přesných příkladů. Jedním z nich je i úroveň vězeňského systému. Ten, kdo se rozhodne pro kriminální činnost, by měl poctivě zvážit, kde bude své delikty provádět. Třeba takové vězení v Norsku je mezi kriminály rájem na zemi. I masový vrah a jedna z největších zrůd moderní historie Anders Breivik si stěžoval, že na své cele má k dispozici pouze Playstation 2. Vězni v následujících věznicích mají zcela jiné problémy. 

Bang Wang – Thajsko

Thajsko nejsou jenom krásné pláže a buddhistické chrámy. Turistická lákadla se v těchto destinacích rozšiřují i o nelegální obchod s drogami. I přes přísné tresty v krutých věznicích se ale stále najde mnoho odvážlivců, kteří riskují odnětí svobody.

Pro ty, kterým obchod nedopadl úplně nejlépe, jsou připravena místa, jako je Bang Wang v Bangkoku. První tři měsíce neustále připnuté okovy na nohou. Jedna miska rýže s malou porcí nevábné ryby denně. Hromadná sprcha hadicí z odpadové řeky. Infekce, HIV a jiné nemoci jsou na denním pořádku. Místo, které je nazýváno peklem na zemi, patří mezi úplně nejhorší místa na světě. 

ADX Florence – USA

Nejstřeženější věznice na světě, přezdívaná „Alcatraz Skalistých hor“, je místo, kde se nachází pravděpodobně největší počet špiček kriminální činnosti. Teroristé, šéfové mafiánských kartelů nebo masoví vrazi.

Všichni podléhají tomu nejpřísnějšímu systému ostrahy a bezpečnostních systémů. 23hodinová izolace o samotě a odhlučněné cely s minimem denního světla uvádějí vězně do stavu absolutního šílenství. Ten, kdo se proviní proti pravidlům, končí v tzv. „černé díře“. Vězeň je připoután k posteli v cele, kde panuje absolutní tma a ticho. 

La Sabaneta – Venezuela

V tomto vězení zákon nevládne. Vzpoura je tu na denním pořádku. Hlavním důvodem je neskutečná přeplněnost vězeňské kapacity. Cely pro 800 lidí obývá něco kolem 2,5 tisíce vězňů. Na každých 250 kriminálníků připadá jen jeden dozorce. Tento zcela nedostatečný poměr způsobuje věčné nepokoje. V roce 2012 zde bylo zabito 591 vězňů, kteří se vyvraždili v rámci vnitřních, těžko kontrolovatelných pravidel. 

La Santé – Francie

Pařížská věznice poutá pozornost už svým názvem. V překladu znamená zdraví, které člověk v tomto zařízení sotva najde. V roce 1999 zde spáchalo sebevraždu 124 vězňů. Příčin můžeme naleznout hned několik. Nedostatečná hygiena, která působí šíření vážných chorob, shnilé jídlo a přítomnost krys.

To je jen krátký výčet, který z věznice La Santé udělal tu nejdepresivnější věznici s velkým počtem sebevrahů. Aktuálně se neudržitelnou situaci věznice rozhodly úřady řešit rekonstrukcí. K dnešnímu dni je tedy prázdná a uvidíme, jaký bude její další osud. 

Carandiru – Brazílie

Nakonec se podívejme do věznice, která už (naštěstí?) neexistuje. Brazilské peklo fungovalo od roku 1956 do roku 2002, o život se zde doslova pralo až osm tisíc vězňů. Nelidské podmínky v podobě miniaturních přídělů jídla a vody podpořil i rozšířený virus HIV. Když věznici zavírali, lékaři zjistili, že virem jsou nakaženy zhruba dva tisíce vězňů. O vzpouře ve věznici Carandiru vznikl i celovečerní film.

Zdroje: nytimes.com, bbc.com, uncovercolorado.com, mirror.co.uk

KAM DÁL: Co dnes dělá Zdeněk Vocásek, který unikl trestu smrti jako poslední? Kajínek řekl, s čím se mu ve vězení svěřil.

Klíčová slova: