Podvodné směnárny: Okrádání nejenom turistů v přímém přenosu. Jaká místa vás rozhodně nezklamou?

Směnárny stále šidí své zákazníky
 

Když se chystáte na dovolenou, pravděpodobně budete chtít směnit nemalý obnos peněz. Českou korunou se v zahraničí platit nedá a využít kreditní kartu taky nelze všude. Co vám tedy zbývá? Musíte navštívit směnárnu. Narazit na místo s dobrým kurzem a bez poplatků je jako hledat jehlu v kupce sena. Jaká osvědčená místa vás nepodvedou?

Obravský nápis láká na nulové poplatky a tím nejmenším písmem naleznete kurz, který vás doslova okrade o úspory na dovolenou. Ten, kdo nejčastěji končí v pasti podvodných směnáren, jsou nic netušící turisté. Někteří možná ani neví, jak moc byli okradeni, a bez problémů jsou schopni podvodníkovi za okénkem nechat tisíce korun. Nevýhodný kurz najdete většinou i v bance, a tak český zákazník jen těžko hledá místo, kde s jistotou a bez starostí vymění svoje úspory na dovolenou. Tady je několik míst v Praze, které vás nezklamou. 

Při návštěvě směnárny se vždy ujistěte, kolik peněz vás tento obchod bude stát. Důležité je vědět, kolik peněz se chystám směnit, abych jako zákazník věděl, kolik mohu dostat při daném kurzu směnárny. Nikdy nesměnujte peníze "naslepo"!

Na Můstku 2

Na Václavském náměstí naleznete asi největší koncentraci podvodných směnáren v Praze. O to překvapivější je existence té v úplném jádru turistické cesty na Staroměstské náměstí. Před několika lety byste sem rozhodně nešli, protože přesně v těchto místech existovala ukázková podvodná směnárna. Dnes se provozovatel opravdu drží nulového poplatku za převod peněz a kurz vždy bývá velmi příznivý. Při využití jejich služeb rozhodně nebudete litovat. 

Easy Change, Jungmannova 28

Schované místo v pasáži z Františkánské zahrady do Jungmannovy ulice je krásným příkladem, jak poctivě musí člověk hledat, aby našel opravdu férový podnik. Odměnou je výborný kurz a nulové poplatky. Lidé, kteří mají se směnárnou zkušenost, často zůstávají stálými zákazníky. Obrovskou výhodou této perly mezi směnárnami je, že ji tolik lidí nezná. Peníze si tedy vyměníte vmžiku, protože tady neexistují žádné dlouhé a otravné fronty. 

Některé podvodné směnárny nabízejí kurz kolem 15 Kč za jedno Euro. Podobné případy jsou za hranicí zákona a je to okrádání turistů v přímém přenosu. 

Exchange, Kaprova 14

Pravděpodobně nejproslulejší směnárna v Praze je ta v Kaprově ulici. V regionu, kde jsou rozmístěny různé jiné pasti na turisty, je tento prostor zárukou seriózního obchodu. Nad vchodem vás jistě zaujme nápis "Směnárna pro Čechy". To už dávno neplatí a několik turistických průvodců právě směnárnu Exchange, hned v blízkosti Staroměstského náměstí, doporučuje. Ve frontě tedy narazíte jak na Čechy, tak na návštěvníky z celého světa. Jen buďte připraveni, že v turistické sezoně může být fronta opravdu dlouhá. 

Praha Exchange, Jindřišská 5

Pokud počítáte každý halíř nebo potřebujete proměnit obrovskou sumu hotovosti, kde se takové halíře napočítají v nezanedbatelné míře, vyberte si směnárnu v Jindřišské ulici. Možná jste už kolem šli a říkali si: Co se tady děje? V Praze nenajdete lepší kurzy na prodej nebo nákup cizích měn než tady. Dlouhá fronta, která vás často zbrzdí i o hodinu, se ve výsledku zcela jistě vyplatí. 

Levné letenky do celého světa: Jak pátrat, abychom ušetřili i několik tisíc korun? Více čtěte zde.