Výstavba obřího skladu v Úžicích dostala zelenou. Okolní obce jsou proti, ale mají vůbec šanci?

Silnice na Kozomín by nápor dopravy nemusela vydržet stejně jako okolní obce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stavba skladu náhradních dílů automobilky Daimler v Úžicích u Prahy získala kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA), což je zásadní podmínkou pro požádání o zahájení územního řízení a stavební povolení. Jenomže to má háček. Lidé jsou zásadně proti.

Automobilka by chtěla začít stavět, okolní obce jsou však proti. Záměr se snaží zastavit, obávají se například dopravní zátěže a ničení orné půdy. Sklad má mít plochu 229 000 čtverečních metrů, což je více než dvojnásobek plochy distribučního centra společnosti Amazon v Dobrovízi.

Stavět ho má developerská firma CTP. "Projekt, jenž zajišťujeme pro jednoho z našich klientů, je stále v přípravné fázi. Proto je v tuto chvíli stále předčasné komentovat další možný postup a budoucí kroky," sdělil mluvčí CTP Július Hájek.

Pro společnost Daimler dává české překladiště smysl z hlediska plánované expanze výroby mercedesů směrem na východ. V plánu je výroba aut v Rusku blízko Moskvy, další závod má vzniknout v Polsku. Tyto objekty bude potřeba zásobovat a urychlit dodávky náhradních dílů do servisů. 

Obce bude zastupovat právník

Obce se ale proti plánu na stavbu skladu budou bránit. "Máme udělané memorandum, bude nás zastupovat právník a odborníci, kteří zpracují posudky na dopravu a podobně," má jasno například místostarosta Chvatěrub Radim Novák.

Obce ve svých vyjádřeních i oficiálně podaných připomínkách požadují například budování dopravní infrastruktury, zajištění odvodu dešťových vod a protihluková opatření. Dopravní tahy v lokalitě, především dálnice D8 i další silnice, jsou už nyní velmi vytížené a často se na nich tvoří kolony.

Opatření prý nejsou dostatečná

Krajský úřad ve stanovisku uvádí řadu podmínek, které musí investor splnit při přípravě i uskutečnění stavby. Jsou to například zpracování plánu organizace dopravy, rozšíření čistírny odpadních vod v Úžicích nebo zajištění kontrolních měření hluku. Podle místostarosty Chvatěrub tato opatření ale nejsou dostatečná.

Ve skladu má podle dřívějších informací vzniknout až 900 pracovních míst, hotovo by mohlo být nejdříve v roce 2020. Lokalita je v územním plánu určena pro průmyslovou zónu, v okolí je několik dalších logistických areálů. Developer CTP se specializuje na zajišťování a správu průmyslových zón na míru.

Amazon se bude rozrůstat. Do konce roku chce 5 000 stálých zaměstnanců. Čtěte zde.