Nezaměstnanost znovu klesla, průměrné platy stále rostou. Jste spokojeni se svou mzdou?

Jak jste na tom s platem, cítíte zvyšování mezd?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nezaměstnanost ve středních Čechách v květnu klesla o 0,1 procentního bodu na 2,6 procenta. Úřady práce v regionu evidovaly 24 921 uchazečů o zaměstnání, tedy o 1 063 méně než v předchozím měsíci. Meziročně pak nezaměstnanost klesla o 0,8 procenta. Naopak průměrné platy vzrostly.

Na pracovní úřad se přišlo v květnu zaregistrovat 3 720 lidí, což bylo o 35 lidí méně než v předchozím měsíci. Vyřazeno z evidence bylo 4 783 uchazečů, tedy o 835 méně než v dubnu.

Úřady v regionu evidovaly koncem dubna 39 066 volných pracovních míst, bylo jich tak meziměsíčně o 39 méně. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji připadá v průměru 0,6 uchazeče.

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla v prvním čtvrtletí meziročně o osm procent na 30 069 korun. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2 222 Kč. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o šest procent. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zájem firem je, lidé chybí

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Zaměstnavatelé mají stále zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

"V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě," řekla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. Od dubna už také naplno začaly veřejně prospěšné práce, které zahrnují jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat, uvedla Sadílková. 

Nejhůř je na tom Kladensko

Nejvyšší nezaměstnanost mezi středočeskými okresy byla v květnu na Kladensku, a to čtyři procenta. Následovalo Kolínsko a Nymbursko s 3,5 procenta a Příbramsko a Mělnicko shodně s 3,4 procenta. Nejpříznivější situace byla naopak v okrese Praha-východ, kde činila nezaměstnanost 1,1 procenta, následovalo Benešovsko s 1,5 procenta, Praha-západ s 1,6 procenta a Mladoboleslavsko s 1,8 procenta. Mezi jednotlivými kraji ČR má Středočeský kraj sedmou nejnižší nezaměstnanost.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v květnu ve středních Čechách 22 622.

Mzdy se zvedly, průměrný plat je vyšší. Jak jste na tom vy? Čtěte zde.