V Kralupech vzniká český unikát. Rukopis architekta Marečka je jedinečný

Přírodní park na Strachově v Kralupech patří k největším svého druhu u nás
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když se řekne Kralupy nad Vltavou, většina lidí si představí hlavně nehezkou průmyslovou zónu plnou továren. Ve skutečnosti dnes toto středočeské město nabízí mnoho možností, jak zde efektivně trávit volný čas, a návštěva přírody je jednou z nich. Navíc, radnice neustále pracuje na jejím zatraktivnění, a tak se zájemci mohou těšit nejen na vyhlídky na Hostibejku, ale i na jeden z nejzajímavějších parků v Čechách.

Nová oáza klidu a pohody
se může pochlubit nejen svou rozlohou a zajímavou koncepcí, ale také slavným autorem. 

Je jím prof. Ing. Jiří Mareček, CSc., uznávaný odborník na poli zahradní architektury, jenž projektoval mimo jiné také známý park v Průhonicích.

Přestože Kralupy nemají mnoho historických památek, mohou se pochlubit nádherným přírodním dědictvím, ať už je to geologický kalendář naší země Sprašová rokle u Zeměch, romantické údolí Rusavky s pramenem křišťálově čisté vody, pískovcový masiv Hostibejk s naučnou stezkou a vyhlídkovými altánky či několik rozlehlých městských parků.

Areál nadchne milovníky procházek

Jedním z nich je i park na Strachově zasvěcený čtveru ročních období, v blízkosti průmyslového závodu Synthos a Česká rafinerská, navržený již na konci 90. let minulého století. Celý projekt měl za cíl především vytvořit pro Kralupáky rozsáhlou přírodní zónu určenou k relaxaci i sportovnímu vyžití, oddělenou vzrostlou zelení od nedalekých továren.

Vznik této atraktivní přírodní lokality se mohl uskutečnit hlavně díky dotacím, které místostarosta Libor Lesák, jenž má městskou pokladnu na starost, pro Kralupy postupně získal a které nakonec pokryly téměř veškeré náklady na vznik parku. O tom, že se dnes jedná o naprostý český unikát, se přitom může přesvědčit každý, kdo toho okouzlující místo o celkové rozloze více než 18 hektarů navštíví.

V budoucnu nabídne také mnoho zábavních prvků

"I přes blízkost průmyslových závodů se návštěvník zcela ponoří do této oázy zeleně a vysoké komíny ani hluk automobilů projíždějících po nedaleké silnici díky vzrostlým stromům nevnímá," myslí si Libor Lesák. Zároveň ubezpečuje, že pouhým vysázením rostlin, které charakterizují vždy jedno roční období, rozvoj této přitažlivé lokality, kde již dnes každý nalezne klid a pohodu, v žádném případě nekončí, právě naopak.

Multifunkční centrum na Strachově však nebude jedinou novinkou, na kterou se mohou Kralupáci v dohledné době těšit. 

Ještě na podzim vyroste na sídlišti Cukrovar také Park přátelství, odpočinková zóna, jež zároveň připomene výročí vzniku republiky i důležitost partnerských měst. 

V dohledné době bude park osazen lavičkami, aby lidé měli kde odpočívat a nemuseli sedět pouze na zemi. "Také nebude chybět in-line dráha pro kolečkové brusle a samozřejmě na Strachov umístíme i herní prvky pro děti," líčí svou vizi místostarosta Lesák s tím, že co nevidět se tak celý areál v Lobečku stane ideálním místem pro klidnou sobotní procházku, jež nabídne svým návštěvníkům vše, co potřebují.

Nejedná se však o jedinou přírodní plochu v Kralupech, která získala novou tvář. "V rámci projektu „Pojďte s námi do přírody“ došlo také k rekonstrukci altánků na Hostibejku, na jejichž opravě se podíleli i zaměstnanci radnice," přibližuje Libor Lesák a neopomíná dodat, že stejně tak se občané mohou těšit na ohniště či grily, a to třeba v blízkosti Vltavy, kde posezení u řeky navíc zpříjemní krásný výhled na renesanční zámek v Nelahozevsi.

Rokle plná překvapení. Tvořila se statisíce let a je rájem milovníků přírody. Čtěte zde.
Klíčová slova: