Generální sekretář Chotěborský byl odvolán. Prý byl napojen na stíhaného byznysmana Horáčka

Chotěborský byl odvolán z postu ředitele náchodské nemocnice, pak si ale polepšil
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Členská schůze Asociace středočeských nemocnic odvolala generálního sekretáře spolku Zbyňka Chotěborského. Krajští radní ho předtím zbavili funkcí v představenstvech oblastních nemocnic. Důvodem jsou mimo jiné komunikační problémy a dlouhodobé neshody s vedením zdravotnických zařízení i jeho údajné napojení na trestně stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka.

Do volby Chotěborského nástupce byl funkcí generálního sekretáře pověřen předseda asociace a krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO), který Chotěborského odvolání navrhl a zároveň svolal dnešní mimořádnou členskou schůzi.

Očekávání se prý nenaplnila

Podle Bezděka nebylo naplněno očekávání, že bude ve středočeských nemocnicích nastaven efektivní způsob centrálních nákupů a dosaženo lepších výsledků hospodaření. Kraj v tiskové zprávě poukázal také na informace médií, podle nichž Chotěborský vedoucí pracovníky středočeských nemocnic vodil na schůzky s Horáčkem.

Vedení hejtmanství namítalo, že Chotěborský splnil veškeré kvalifikační předpoklady a uspěl v otevřeném výběrovém řízení.

"Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne, jakožto radního a předsedu Asociace středočeských nemocnic, v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou či byli tlačeni k úpravě veřejných zakázek," uvedl Bezděk.

Politický a mediální tlak?

Nerozumí také tomu, proč tak ředitelé neučinili a namísto svému zakladateli dávají vyjádření médiím. "Chci věřit, že se toto jednání nestalo součástí politického či mediálního tlaku, nebo dokonce součástí jiného nestandardního chování. Je zvláštní, že se tak stalo až po medializaci kauzy pana Horáčka. Informovat vlastníka o takových skutečnostech považuji za naprosto zásadní věc, kterou musí dobrý manažer udělat," dodal Bezděk.

Asociace středočeských nemocnic je servisní organizací, jejímž úkolem je centralizovat některé činnosti oblastních zdravotnických zařízení. Má formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku. Chotěborský se stal jejím generálním sekretářem loni v listopadu, což kritizovala krajská opozice. Poukazovala na to, že byl předtím odvolán z funkce předsedy představenstva náchodské nemocnice kvůli nepříznivým hospodářským výsledkům.

Přiznání vážné chyby?

Vedení hejtmanství namítalo, že Chotěborský splnil kvalifikační předpoklady a uspěl v otevřeném výběrovém řízení. Podle zastupitele za ODS Martina Kupky je plnou odpovědností současného vedení kraje, že i přes odpor a připomínky opozice dalo Chotěborskému prostor v řízení středočeského zdravotnictví.

Zastupitelé za ODS budou podle Kupky chtít vědět, co všechno se v krajském zdravotnictví v posledních měsících odehrálo. "Dnešní rozhodnutí rady kraje není možné vnímat jinak než jako jasné přiznání vážné chyby," míní Kupka.

Zastupitel Pánek: Vedení kraje se mě pokoušelo zastrašit, protože jsem upozornil na nesrovnalosti. Více čtěte zde.