Česká krajina volá o pomoc. Chátrající boží muka a rozorané pěšiny zaslouží větší péči

Některá boží muka už dnes nenajdete
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Procházka českou krajinou je často malebným zážitkem. Polní cesty a pěšiny byly v minulosti lemovány ovocnými stromy a pro orientaci sloužila boží muka, která mají zároveň vznešené poslaní. Co bylo v minulosti samozřejmostí, je dnes výjimkou. Pámátky chátrají a nové cesty nevznikají. Co dál?

Neutěšený stav krajiny, který je nechán napospas času, se znelíbil několika aktivním jedincům. Ti svým jednáním vyšlapávají cesty nejen v poli, ale i v byrokracii. Proces je to dlouhý, ale není nepřekonatelný. Vytvořit nové pěšiny nebo udržet v dobrém stavu ty původní se snaží i starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman. 

Nové procházky a výlety

V případě Mnichova Hradiště vzešel nápad řešit obnovu starých a tvorbu nových pěšin přímo od občanů. Zorganizované setkání s místními mělo za cíl zjistit, čím lze zlepšit životní situaci v jejich městě. Vzhledem k tomu, že je Mnichovo Hradiště oblíčeno z jedné strany řekou Jizerou a z druhé dálnicí, byl nápad na nové příležitosti procházek a výletů vítanou volbou. Starosta Lochman si dokonce pochvaluje, že nešlo o nikterak finančně náročnou investici. Tvorba nových pěšin je problematická hlavně časově. V první fázi je nutné určit, kde bude pěšina vyznačena. To následně souvisí s výkupem zanedbatelné velikosti pozemků. 

Mnoho z původních gotických božích muk zmizelo během kolektivizace v 50. letech 20. století. Boží muka nejsou důležitá jen pro turisty, ale také pro majitele pozemků, protože fungují jako orientační znamení. 

Zájem občanů

Základním předpokladem pro sebemenší změnu v obci nebo ve městě je občanský zájem. Příklad Mnichova Hradiště dokazuje, jak lze věci měnit, když se spojí dobrý nápad a radnice, která těmto návrhům naslouchá. Často jsme si zvykli věci z minulosti přijímat jako samozřejmé. To samé platí o zdánlivé drobnosti, jako jsou boží muka. Zvyk, který v české krajině existuje již od 14. století, se nejvíce rozšířil během období baroka a první republiky. Od té doby jsou hojně využívané stezky, kde boží muka určují směr a ráz cesty, ale občané zapomněli, že je potřeba projevit zájem o jejich opravu nebo tvorbu nových cest s podobnými motivy. Odměnou je ideální místo pro volný čas a rekreaci pro místní i turisty. Nové příležitosti k výletu a dobře udržovaná krajina včetně kulturních detailů zároveň vytváří zdravé ovzduší, kde věci fungují i v detailech. 

Dobrá vizitka

Propojování skrze nové veřejné cesty je skvělá příležitost, jak velmi levně propojovat významná místa nejen Středočeského kraje. Jak se podobného úkolu zhostit, představuje vedle Mnichova Hradiště také Bakov nad Jizerou. Skrze opravené cesty, cyklostezky a pěšiny se město a jeho okolí prezentují jako místo vhodné pro návštěvu. Pokud budou města a obce v celé České republice jednat podobně, bude to pro ně ta nejlepší vizitka. 

Nebezpečí z letního slunce: Úpal, úžeh a spáleniny může vyřešit obyčejná okurka. Více čtěte zde.
Klíčová slova: