Kauza opencard za 1,75 mld: Bude muset odsouzený úředník Praze hradit škodu?

Projekt opencard vyšel na horentních 1,75 miliardy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Odsouzený někdejší šéf magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček nebude muset nahradit Praze škodu v souvislosti s projektem opencard. Magistrát vzal zpět svou žalobu, kterou po úředníkovi požadoval 18,2 milionu korun, a soud věc minulý týden pravomocně uzavřel. Vyplývá to z databáze Infosoud. Mluvčí magistrátu Vít Hofman vysvětlil, že město nechtělo vynakládat prostředky na spor, v němž by s vysokou mírou pravděpodobnosti neuspělo.

Seyček byl v souvislosti s projektem opencard jako jediný z obviněných úředníků odsouzen k nepodmíněnému trestu vězení, a to v délce 3,5 roku. Justice jej shledala vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Spoluobviněný šéf hodnotící komise k opencard Jiří Chytil dostal podmíněný trest. Magistrát chtěl po Chytilovi náhradu škody ve výši tří milionů, soudy však letos nárok definitivně zamítly jako promlčený. Praha tak muži musela zaplatit náklady na soudní řízení ve výši 127 000 korun.

Na pražské Pankráci je nová liniová fontána s brouzdalištěm. Více čtěte: ZDE.

Město se dovolávat nebude

Město ohledně Chytilova případu zvažovalo, že by se dovolalo. Mluvčí magistrátu však sdělil, že podle stanoviska právního zástupce Prahy by dovolání mělo téměř nulovou úspěšnost. Rada města se proto v květnu usnesla, že dovolání ve sporu s Chytilem podávat nebude a že zároveň stáhne žalobu proti Seyčkovi.

"Praha se zachovala jako řádný hospodář a nevynakládá finanční prostředky neúčelně, tj. na soudní spor, který nemá téměř šanci na úspěch. Z toho důvodu rada schválila zpětvzetí žaloby," zdůvodnil Hofman přijatý postup.

Projekt za horentních 1,75 miliardy v čele s primátorem Bémem

Karta opencard měla mít řadu funkcí, nakonec sloužila především jako tramvajenka. Projekt vyšel na 1,75 miliardy korun, opakovaně byl kritizován jako předražený a současné vedení Prahy v něm odmítlo pokračovat. Vznikl v době primátora Pavla Béma (ODS), toho však Praha nezažalovala, což dříve rovněž vysvětlila tak, že podle právních analýz by u soudu neuspěla.

Trestnímu stíhání kvůli projektu čelí i deset bývalých radních Prahy včetně Bémových nástupců v čele města: Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Podle nepravomocného rozsudku oba exprimátoři zvýhodnili tehdejšího vlastníka práv k opencard - firmu Haguess - při zadání zakázky na podporu programového vybavení ke kartě. Svoboda za to dostal podmínku v délce 2,5 roku, Hudeček o půl roku nižší. Vinu popírají, tvrdí, že kvůli licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak. Termín pro projednání odvolání zatím pražský vrchní soud nenařídil. Bém obviněn nebyl.

V Praze je nutné lépe zachytávat dešťovou vodu k ochlazení města. Více čtěte: ZDE.