Velké Popovice nejsou jen pivovar, nabízejí i naučné stezky či zapomenutý rybník

I Velké Popovice mají ve svém okolí co nabídnout
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Velké Popovice skýtají nejen pivovar, ale také spoustu krásného. A patří do nich i rybník Zahradníček, který sice nevyniká svou velikostí, ale zato krásou určitě. Najdeme ho na Mokřanském potoce, v podstatě přímo ve středu Velkých Popovic.

Rybník Zahradníček, nebo jinak řečeno U Zahradníčků, má obdélníkovitý tvar. Samotný rybník je krásným místem k odpočinku i cílem k výletu, třeba i s dětmi. A pokud by vás přece jen nebavilo sedět celý den u rybníka jako takového, vězte, že pro vás máme i pár tipů na obhlídku okolí.

Popis trasy a zastávek si můžete stáhnout například ZDE.

Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera

Tato stezka vás provede okolím právě Velkých Popovic a Kamenice. Baron Ringhoffer žil v 19. století, byl to proslulý průmyslník a vlastnil strojní impérium na pražském Smíchově. Tato stezka vás také mimo jiné seznámí s hrobkou rodiny Ringhofferů, s pivovarem ve Velkých Popovicích nebo zámkem Štiřín. Těchto zastávek je na trase jen deset, ale přesto doporučujeme rozdělit si tento výlet na dva dny.

Trasa začíná v Mirošovicích u Prahy, vede po stávajícím turistickém značení a končí pak na Ringhofferově náměstí v Kamenici. První část, z Mirošovic do Velkých Popovic, má asi 8 km, druhá část z Popovic do Kamenice je pak 12 km dlouhá. Po cestě narazíte také na slepé odbočky, které mají dohromady zhruba 5 km. Jak již bylo zmíněno, na trase je deset naučných zastávek, na kterých se vždy něco dozvíte a zároveň si přečtete popis trasy na další zastávku.

Bohužel, vandalové se i zde postarali o to, že některé tabule jsou částečně poničené, proto doporučujeme si popis zastávek a trasy vytisknout z internetu a přibalit s sebou. To se vám bude také hodit na posledním úseku trasy, který vede z Kostelce u Křížků do Kamenice, protože ten není bohužel označen vůbec, což velmi komplikuje orientaci.

I Velké Popovice stojí za prohlédnutí

Obec leží v okresu Praha-východ, asi 24 km od Prahy a 10 km od Říčan. Trvale zde žije asi 3 tisíce obyvatel. Historie Velkých Popovic sahá až k dobám dávných Keltů, kteří kde sídlili ještě před naším letopočtem. Během válek Popovice zažily i spoustu masakrů. Rozhodně zde doporučujeme navštívit kostel Panny Marie Sněžné, jenž je chráněn národním památkovým ústavem jako barokní stavba. Další zajímavostí je místní sokolovna, o které se sice neví, kdy byla založena, ale pravidelně se zde konají loutková divadla, po jejichž skončení si každý zájemce může prohlédnout zákulisí, kde se nachází okolo stovky loutek. Toto divadlo funguje již od dvacátých let 20. století.

Pivovar Velké Popovice

Pokud vás procházka výše zmíněnou stezkou a obcí unaví, rozhodně doporučujeme návštěvu místního pivovaru. Jak jistě velká část populace ví, je to pivovar se znakem kozla, tedy rodiště výborného piva Velkopopovický Kozel. Pivovar pořádá individuální prohlídky, v hlavní sezoně každý den od 13:00 do 15:00, při nichž se dozvíte něco z historie pivovaru, jak se takové pivo vaří, a vyzkoušíte si, jak ho vlastně natočit. Prohlídky jsou pořádány také v anglickém nebo ruském jazyce. A protože jsme zmiňovali únavu, občerstvit se můžete také v blízké Kozlovně.

Pověstmi opředená jeskyně: To je díra vrahů Mordloch na Kokořínsku. Více čtěte: ZDE.