Nejničivější povodně podlomily Prahu, ale některé obce skoro zmizely z mapy

Obec Zálezlice povodně málem smazaly z mapy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Letos v srpnu uplyne šestnáct let, co Českou republiku zasáhly asi nejničivější povodně v novodobé historii. Praha se otřásala v základech a životy lidí zásadně změnila rozvodněná Vltava. Některá místa málem přestala existovat.

Příroda v roce 2002 naplno ukázala, že její síla je ničivá. Nejčastěji z paměti vyplavou obrázky, jak se Praha plní vodou. Karlův most odolává pětisetleté vodě a Karlín se mění v Benátky. Romantiku zde však nehledejte. O život během několika srpnových dní přišlo až 17 lidí.

136 zvířat pražské ZOO přišlo o život. V šesti krajích byl vyhlášen nouzový stav a celkem bylo evakuováno 225 000 lidí. 

Neustálý déšť

Příčina jedné z největších přírodních katastrof na našem území byla způsobena nadprůměrnými srážkami a nasycenou půdou. Voda už neměla kam se vsáknout a hladiny řek se prudce zvedaly. Vltavská kaskáda zachytila první vlnu, ale ta následující byla o to ničivější. Velká voda se tak rozlila přes jižní Čechy až do Německa.

Praha

Na Zbraslavi se spojily dva silné toky Vltava a Berounka. Bylo jasné, že Prahu čeká něco, na co se lze jen těžko připravit. Ráno 12. srpna korytem Vltavy teklo 1 400 kubíků za sekundu a večer 2 500 kubíků. Byl vyhlášen třetí stupeň ohrožení a očekávala se padesátiletá voda. Evakuována byla zoologická zahrada, uzavřela se část metra a ve večerních hodinách opouští své domovy obyvatelé nábřežních domů.

O den později je vody ještě jednou tolik. 5 000 kubíků za sekundu protéká Prahou a evakuováno je 50 tisíc obyvatel. Celý Karlín, Malá Strana, Holešovice a Smíchov jsou pod vodou. Centrum města je bez proudu a metra. Praha zažívá něco absolutně neočekávaného, co se může stát jen jednou za pět set let.

73,3 mld. Kč škod, z toho přes 6 mld. Kč - pražské metro. Nejvyšší průtok na Vltavě v Praze 5 300 m³/s.

Nejničivější následky

Praha jako symbol a hlavní město zcela pochopitelně získává největší pozornost. Jsou však obce, které povodeň v roce 2002 málem definitivně vymazala z mapy. Proti šestimetrové vlně stála obec Metly na Strakonicku. Následkem protržené hráze rybníka vlna strhla třináct domů. Těmi, které zůstaly stát, se prohnaly tři metry vody. Vesnice se zásadně proměnila a z některých domů zbyly jen vzpomínky.

Dalším tragickým symbolem povodní z roku 2002 je obec Zálezlice na Mělnicku. Jen jeden kilometr od Vltavy a tři od Labe způsobily absolutní demolici. Ze 120 domů ve vesnici bylo povodní zasaženo rovných 90. Když voda opadla, statici rozhodli, že čtyřicet domů musí k zemi. Tvrdá realita pro celé rodiny způsobila ránu, která se jen tak nezahojí.

Memento

Jedna z nejhorších přírodních katastrof v České republice napsala mnoho příběhů. Některé z nich vypráví o hrdinství, tragédii, smůle a štěstí. Společnost se semkla v sounáležitost, ale také se našla individua, která si dovolila rabovat. Povodně v roce 2002 jsou mementem, jak se může život změnit ze dne na den a co všechno může odnést voda.

Nepohodlní hrdinové. Čeští letci si místo pocty vysloužili vězení a tábory nucených prací. Více čtěte zde. 
Klíčová slova: