Hotel Opatov dostane injekci několik miliard. Vzniknou zde byty pro sociálně slabé

Jaké byty budou nejčastější?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Praha vypíše zakázku na opravu hotelu Opatov na Jižním Městě. Předpokládané náklady jsou 550 milionů korun. V budově bývalého hotelu vznikne 342 bytů, které chce město pronajímat lidem s nízkými příjmy. Komplex budov je ve zdevastovaném stavu. S opravou na jednání zastupitelstva nesouhlasil senátor a zastupitel Prahy 11 Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11).

Dům pro nový začátek, jak je projekt rekonstrukce označován, bude využíván pro ubytování sociálně potřebných, osob s pravidelnými, ale nízkými příjmy. Byty bude Praha nabízet mladým rodinám s malými dětmi, lidem s omezenou schopností pohybu i seniorům.

Bytů 1+1 bude 157. Největší část budou tvořit byty 2kk, kterých bude 167, z nich 31 bude určeno pro handicapované. Zbývající byty budou velikosti 3kk. Větší byty nelze vybudovat kvůli původní stavební dispozici budovy.

Zázemí chybět nebude

V jedné z nízkých budov bude prádelna se samoobsluhou, bezbariérové sklepní kóje a vznikne tam i prostor pro ordinaci či terapeutické služby. Druhá z budov nabídne prostory pro provoz kuchyně a ke komerčnímu využití.

Tři propojené budovy jsou z prefabrikovaných panelů. Všechny mají jedno podzemní patro, jedna má 22 nadzemních pater, druhá jedno a třetí dvě.

Proč byl proti?

Proti záměru vystoupil senátor Kos, který vyzval zastupitele, aby materiál neschválili. "Víte, nepřipadá mi důstojné v 21. století sestěhovávat potřebné z celé Prahy do dvou mrakodrapů na její okraj, na sídliště Jižní Město, které má dost svých problémů," řekl. O záměru podle něj nebyli navíc zastupitelé Prahy 11 městem informováni. Na Jižním Městě proti rekonstrukci vznikla petice.

S Kosem nesouhlasil radní Karel Grabein Procházka (ANO), který dokument zastupitelům předložil. "Nejedná se o sociální bydlení, ale měly by to být malometrážní byty, takže jsou v kategorii dostupné bydlení. Určitě tam bude mix lidí, nejsou to jen sociálně slabší," dodal.

Praha připravuje projekty za 2,7 miliardy. Většinu zaplatí mnohými nenáviděná EU. Čtěte zde.