Obce bojují se suchem. Obracejí se na stát, za pomoc platí nájem

Speciální technika poskytnutá od SSHR pomáhala i při neštěstí v Praze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obce mají v posledních letech větší zájem o zapůjčení techniky ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v případech sucha. V minulých letech byl průměr zápůjček specializované techniky na řešení problémů se suchem kolem dvou případů ročně, letos již SSHR eviduje více než dvojnásobek případů.

Správa státních hmotných rezerv umožňuje obcím požádat o zápůjčku například cisteren na pitnou vodu nebo mobilní úpravny pitné vody. Obcím SSHR pomáhá překlenout nejhorší období sucha. Pokud není vyhlášený krizový stav, obce za pronájem techniky platí nájemné, které se pohybuje řádově v několika tisících korun měsíčně. V případě krizového stavu mají obce techniku zdarma.

Nabízejí speciální techniku

"Je důležité, aby o nás starostové věděli. Je důležité, aby věděli, že štěstí přeje připraveným, protože já vnímám, že na těch malých a středních obcích je v poslední době problém s vodou zásadní. A ta malá a střední obec je také nejzranitelnější. Je potřeba, aby obce znaly mechanismus, jak se k té cisterně a vodě mohou na té obci dostat," řekl předseda správy Pavel Švag.

Správa státních hmotných rezerv disponuje desítkami kusů specializované techniky, sklady má po celé republice, jejich přesný počet ale nezveřejňuje. V případě, kdy obec požádá o zapůjčení techniky v době sucha, prochází její žádost schvalováním také na ministerstvu zemědělství. Technika se pak do obce dostane reálně za několik dní, v případě krizového stavu je technika připravena sloužit do několika hodin.

Většinou jde o cisterny

Technika specializovaná na sucho letos pomáhala například v Píšti na Opavsku, Žumberku na Chrudimsku a Dobříši na Příbramsku, kde je umístěna mobilní úprava pitné vody, která čistí vodu ze zatopeného lomu. SSHR zároveň řeší žádost o zapůjčení z obce Seč na Chrudimsku a dalších obcí. Většinou obce žádají o zapůjčení cisteren na pitnou vodu, které mají kapacitu 2,4 až 3,2 metru krychlového.

SSHR nepomáhá obcím jen v případech sucha, ale disponuje také technikou používanou například při povodních nebo mimořádných situacích. V mimořádných situacích byla technika SSHR letos použita asi v 50 případech, jeden z posledních je například červencový pád dvou pater domu v Mikulandské ulici v Praze, kde zasahovaly speciální sací bagry.

Horko je zabijákem mužské plodnosti. S početím na letní dovolené moc nepočítejte. Více čtěte zde.