Chcete si v Praze zdarma natrhat jablka nebo švestky? V městských sadech žádný problém

Může to být docela pěkný výlet, že?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražané si mohou v sadech vlastněných městem natrhat čerstvé ovoce. Nyní dozrávají hrušky, jablka a švestky například v sadech na Klíčově ve Vysočanech, Na Krutci ve Vokovicích nebo Nad Kalvárií v Motole.

Ořechy ještě nejsou zralé, nejvíce ořešáků roste v Sedlci a i zde bude brzy možnost natrhat. "Rádi bychom ale upozornili, že byť je ovoce ze sadů volně k dispozici, neznamená to, že je možné stromy poškozovat lámáním větví," upozornil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Od roku 2010, kdy byl zahájen projekt Obnova ovocných sadů a alejí, nechala Praha vysadit zhruba 3 000 ovocných stromů.

Investuje se každý rok

Celkem má hlavní město ve správě 59 ovocných sadů. Magistrát ročně do obnovy a údržby ovocných sadů investuje 1,5 až dva miliony korun. Údržba sadů se liší podle návštěvnosti, umístění sadu i podle složení bylin.

Některé sady se kosí častěji, jiné pouze jednou do roka. Traviny v některých sadech spásají smíšená stáda ovcí a koz. Koruny starších stromů je nutné prořezávat, u mladých stromků se každoročně formují koruny.

"Nejstarší sady jsou z období první republiky. Větší vlna výsadeb ovocných sadů, z nichž část se udržuje do dnešních dnů, následovala v 50. a 60. letech 20. století. Nejmladší sady jsou z letošního jara, neboť od roku 2010 každým rokem vysazujeme alespoň jeden nový ovocný sad," dodal Hofman. 

Velký přehled hospodářských hnojiv. Proč je lepší volit organická a co je pro půdu nejlepší? Více čtěte zde.
Klíčová slova: