Rostou, houbaři mají žně! Hřiby se z lesů nenosí po kusech, ale po kilech

Houbaři zažívají doslova žně, mrkněte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (13)
 

To je něco! Většina území České republiky se proměnila v houbařský ráj. Rostou téměř všude, vévodí Šumava a Vysočina. Houby se už nenosí po kusech, ale po kilech. A to mluvíme v drtivé většině případů o hřibech, babky, klouzky nebo bedly už hodně lidí v lesích nechává.

Zatímco ještě před pár týdny to kvůli horkému počasí vypadalo, že letošní houbařská sezona nebude stát za nic, přichod podzimu to všechno změnil. "Byli jsme na Vysočině, konkrétně v okolí Pelhřimova. A museli jsme z lesa doslova utéct. Tím si samozřejmě nestěžuji. Jen říkám, že rostou opravdu ve velkém," usmívá se David Popelka. 

Skoro všude, jsou ale výjimky

S trochou nadsázky se dá říct, že jakmile "vlezete" do lesa, okamžitě začnete trhat. Takže je to spíš o sběru než o hledání. Najdou se ale i výjimky. Například Královehradecko hlásí "ulovků" jen minimum. "Skoro tradičně ani ťuk," postěžovala si na facebooku Soňa Kratochvílová.

Právě sociální sítě jsou však místem, kde se houbaři chlubí tím, co našli. Nejrůznější skupiny s houbovou tematikou se tak plní fotkami i videi. A nejde přitom o nic malého, některé skupiny mají i přes 20 tisíc fanoušků. Takže si asi umíte představit, jak to tam "jede". I tam se ale potvrzuje, že houby konečně dorazily i do Středočeského či Plzeňského kraje, kde to ještě před pár dny vypadalo hodně bledě. 

Bude ještě líp!

Není to zdaleka konec, podle odborníků by houby měly v následujících dnech a snad i týdnech růst opravdu ve velkém. Z výše položených oblastí se přitom přesunou i do nížin, dočkají se snad konečně i zatím opomíjené Brdy. S příchodem prvních mrazíků budou naopak nížiny lepším "revírem". Jak známo, přemrzlé houby není radno konzumovat.

Houbařské šílenství tak zřejmě v nejbližších dnech zasáhne doslova celou republiku, dostane se i na regiony, kde houby po suchém létě jen závistivě vyhlíželi. "Předpokládám, že o prodlouženém víkendu to budou doslova nálety na lesy. Proto půjdeme ve čtvrtek a pak to necháme jiným," má jasno zkušený houbař Karel Novotný. Na druhou stranu, hub je tam tolik, že se na každého stoprocentně dostane.

Do lesa nejen na houby: Plasty, baterie či brašna s dopisy, příroda s tím zápasí i tisíce let. Více čtěte zde.

 

Klíčová slova:
les