Pohřeb Kočky zablokuje Vinohradskou. Proč se tak oslavuje někdo, kdo způsobil smrt člověka?

Má se stát trendem uzavírat ulice kvůli soukromé akci?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vinohradskou ulicí v Praze ve směru z náměstí Jiřího z Poděbrad na Olšany v pátek projde pohřební průvod k uctění památky Jana Kočky mladšího, vnuka provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. Nedávno zahynul při dopravní nehodě, kterou podle svědků zavinil. Je to fér? A co pohřeb mrtvého řidiče kamionu? Také bude mít takovéto rozloučení? Máme teď čekat, že každý druhý pohřeb bude uzavírat ulice a omezovat dopravu? Nebo máme dbát na tradice rodiny?

Už schválená uzavírka je nahlášena od 12:00 do 15:00, podle organizátorů by však průvod neměl trvat déle než 30 minut. "Pochod projednala Policie ČR i dopravní podnik, kteří k němu udělili kladné stanovisko. Organizátoři tak mají zákonem dané podklady a magistrát nemá důvod jim průvod zakázat. Zhruba před deseti lety se v Praze konal podobný smuteční průvod," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Zmíněný průvod před deseti lety také organizovala rodina Kočků pro Václava Kočku mladšího, kterého na křtu knihy bývalého premiéra Jiřího Paroubka zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko. Tentokrát však jde o to, že Jan Kočka smrt muže nejspíš přímo zavinil (oficiálně policie vyšetřování ještě neukončila). Ovšem jak podle svědků, tak i podle policie jel Kočka v protisměru dva kilometry. A to ještě necháváme stranou kontroverznost celé rodiny.

Zastánci pochodu naopak argumentují tím, že je to rodinná tradice. Budiž. Něčí tradicí ale je, že nevolí například SPD nebo Andreje Babiše. Takže je zakážeme, nebo určitou část společnosti omezíme, aby je volit nemohl kvůli něčí tradici? Nebo jinak. Kdokoli teď bude chtít pochodovat po pražských ulicích, dostane povolení? Tak by to mělo být, není jediný důvod zvýhodňovat jen někoho. To se však zřejmě nestane. Otázkou tedy je, jestli povolení tentokrát náhodou nepřišlo jen pro dlouhé prstíky rodiny Kočkových.

Starosta tomu nerozumí

S konáním průvodu nesouhlasí starosta třetí městské části Alexander Bellu (ODS), podle kterého je zbytečné blokovat rušnou třídu kočárem taženým koňským spřežením. "Naši občané mají dost jiných dopravních omezení, nemá proto smysl zastavovat na dvě hodiny dopravu na tak frekventované ulici, jako je Vinohradská. Navíc nerozumím tomu, proč bychom v naší městské části měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpovědným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu. To ale samozřejmě neznamená, že rozporuji nárok rodiny na důstojný pohřeb a pietu," uvedl Bellu.

Jan Kočka mladší zemřel na konci září při čelní srážce osobního a nákladního auta na dálnici D11 na Nymbursku. S osobním autem vjel do protisměru a narazil do nákladního auta. Ani jeden z mužů neměl šanci přežít.