Tip na výlet: Příbramské muzeum předvede, jak trávila Vánoce hornická rodina

Co bude k vidění?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hornické muzeum v Příbrami předvede, jak se kdysi slavily Vánoce v hornických rodinách. Návštěvníci uvidí stylově vyzdobený interiér hornického obydlí z 19. století nebo ukázky lidových řemesel. Budou si také moci vyzkoušet výrobu tradičních vánočních ozdob. Akce se koná od 10. do 21. prosince v hornickém domku v městské části Březové Hory.

Lidé se přenesou o 100 a více let zpátky a vžijí se do role hornických rodin na Příbramsku v předvánočním čase. V interiéru historické havířské chalupy si budou moci vyzkoušet například výrobu betlémových figurek, plastik hornických patronů, pečení a zdobení dekorativního perníku nebo lití olova.

Budou i další atrakce

Další atrakci pro ně muzeum nachystalo v nedalekém dole Anna z roku 1789. Zájemci se budou moci svézt důlním vláčkem vánočně vyzdobenou Prokopskou štolou až k 1 600 metrů hluboké jámě, která je nejhlubší v revíru a třetí nejhlubší v České republice. U ozdobeného vánočního stromku si připomenou časy, kdy na mnohé z horníků vyšla na Štědrý den šichta.

"Bude následovat nadílka v podzemí u stromečku v těsném sousedství nejhlubší jámy březohorského rudního revíru, zpěv koled a na každého z příchozích bude čekat na památku drobný dárek. Snahou muzea je připomenout dobu někdejší slávy příbramského hornictví v dávné minulosti spojenou s těžbou stříbra a olova, kdy si havíři fárající i na Štědrý den chtěli vytvořit vánoční atmosféru na svých pracovištích a takto prožít tento významný svátek," uvedl Velfl.

Klíčová slova: