Lidská práva nejsou důležitá a není nutné se o ně starat. To si myslí většina české společnosti

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martiny Štěpánkové je ve společnosti zažitý názor, že o lidská práva je postaráno, a tak už není nutné je chránit. Bilancování nad stavem v naší zemi ve vztahu k lidským právům souvisí s 10. prosincem, což je Den lidských práv. Nejvíce ohrožené jsou podle ní neziskové organizace. 

Neziskové organizace se staly terčem kritiky i nenávistných komentářů na sociálních sítích. Někteří politici začali zpochybňovat jejich přínos a volali po omezení dotací. Prezident Miloš Zeman už dřív neziskové organizace označil za "pijavice na státním rozpočtu". O přezkoumání dotací mluvil premiér Andrej Babiš (ANO). Odborníci na sociální problematiku ale zdůrazňují, že bez prospěšných společností by se v Česku zhroutily třeba služby pro seniory, handicapované a další potřebné. Neziskové organizace zajišťují pomoc, kterou neposkytuje stát, kraje či obce, a dokážou ji navíc dělat levněji.

Den lidských práv se připomíná k důležité historické události, kdy valná hromada OSN 10. prosince v roce 1948 přijala Všeobecnou deklaraci lidských práv. 

"To, co z mého pohledu vnímám jako velmi špatné a problematické, je kritika vůči nevládním organizacím. Zejména vůči těm, které se zabývají aktivním prosazováním práv, ať už v oblasti genderu, ekologie či ochrany migrantů. I tyto organizace mají mít své místo a svou roli," uvedla Štěpánková.

Podle ní výpady poškozují celý nevládní sektor. "Veřejnost si často neuvědomuje, že služby a aktivity, které nevládní organizace dělají, sama čerpá," podotkla zmocněnkyně. Za úsměvné označila debaty o tom, že by lidé, kteří chtějí konat dobro, měli pracovat zadarmo. "Není možné vše dělat jen dobrovolnicky," zdůraznila Štěpánková. Dodala, že už tak velkou část aktivit organizace dobrovolnicky zajišťují.

Statistika

Podle údajů Českého statistického úřadu dobrovolníci v Česku odpracovali v roce 2016 celkem 46,13 milionu hodin a zdarma odvedli práci za 6,41 miliardy korun. Proti roku 2015 tak lidé v neziskových organizacích věnovali dobrovolnicky prospěšné činnosti téměř o milion hodin víc. Hodnota práce byla vyšší zhruba o půl miliardy.

Podle Štěpánkové v ČR chybí občanské vzdělávání, které by zahrnovalo výchovu k mediální gramotnosti i aktivnímu občanství. Na koncepci odborníci už začali pracovat. Zmocněnkyně uvedla, že v příštím roce bude pokračovat vládní kampaň proti rasismu.

Sedmdesáté výročí přijetí deklarace připomene v pondělí debata na ministerstvu zahraničí. Zaměří se na naplňování lidských práv, jejich vztah k politice i vývoj právního státu ve střední Evropě. Velvyslanectví ČR či Francie ve více než deseti zemích východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky uspořádají snídaně s debatou o stavu lidských práv v daném státě.