Hasiči v Lojovicích slavili 85 let

Ukázka slaňování z vysokozdvižné plošiny
 

S hasičskou technikou se přijely představit sbory z Těptína, Pyšel, Kostelce u Křížků, Nechánic a Jílového u Prahy. 

V soutěži Lojovický Hasič mohli změřit síly dospělí i děti. "Nechtěli jsme kvůli letošnímu náročnímu létu opakovat extrémně tvrdou soutěž ve stylu "železný hasič". Byla proto pojata rekreačně pro smíšená družstva i žen a dětí. Jedna z překážek bylo točení požární sirénou, dále  běh v hasičském úboru, spojování hadic do kruhu, naplnění nádob proudnicemi, překonání žebříku a troubení na trubku, slalom a nakonec přeskočení kozy," popsal nám soutěž starosta hasičů Miroslav Němec. V soutěži vyhrála dvojice místních fotbalistů Jan Frýda a Dennis Růžička. Získali karton piva a všichni soutěžící dostali medaile. 

Ukázky slaňování

Hasiči z Jílového přivezli vysokozdvižnou plošinu, na které předvedli lojovičtí hasiči s kolegy s Jílového ukázku slaňování. Pro zájemce byla plošina k dispozici jako rozhledna po okolí Lojovic.

Hasičský sbor v Lojovicích byl založen v roce 1930

Dětský program a mladí hasiči

Pro děti byly skákací hrady a řada stanovišť s úkoly za sladkou odměnu. Popovičtí myslivci připravili střelnici a místní hřebčín umožnil nadšeným dětem v jízdárně vyzkoušet jízdu na koních. Nejmladší lojovičtí hasiči předvedli ukázku požárního útoku. Výchova mladých následovníků je pro lojovické hasiče prioritou.

Klíčová slova: