Nupaky mají vlastní pivovar: „Napětí při výrobě piva je vítaným úskalím!“

Už i v obci Nupaky začali vařit pivo. Nedávno zde totiž vznikl minipivovar, který nabízí v současnosti desítku a dvanáctku, ale chce přijít i s vlastními speciály. Obec prý minipivovaru vyšla vstříc.

08.10.2015 - 14:56   |  
Nupacký pivovar podporovala i obec

Provoz si můžete kdykoliv prohlédnout

Pivovar se zde otevřel nedávno: „Náš rodinný minipivovar jsme již dokončili a vaříme. První pivo jsme ochutnali na začátku září a již proběhl i „Pivovarský víkend“, kde jsme ukázali náš rodinný minipivovar veřejnosti. Provoz si samozřejmě lze prohlédnout, po dohodě, kdykoliv,“ sdělil zpravodaji Ctidoma.cz Petr Ugrin, který pivovar založil. Nupaky pivovar nadchnul: „Když jsme hledali místo, kde bychom chtěli postavit náš minipivovar GWERN, obec Nupaky nás zaujala svojí polohou a dobrou dostupností z hlavního města. Také nám zde vyšlo vstříc vedení obce, kterému se myšlenka, že zde postavíme minipivovar, líbila,“ dozvěděli jsme se.

Takto se budoval pivovar...

Pivovar s pevnými kořeny

Pivovar získal neobvyklé jméno Gwern: „Náš název vznikl lehkou úpravou keltského výrazu pro druh stromu. Oslovila nás samotná symbolika stromu, přenesená na náš způsob práce. Pevné kořeny pro nás znamenají dobré zázemí naší rodinné firmy. A stejně tak, jak se rozrůstá koruna stromů, bychom se chtěli rozvíjet i my,“ uvedl Petr Ugrin. V keltšině se prý inspirovali proto, že na počátku vaření piva na našem území stáli Keltové: „Je jim dokonce připisován vynález pivního sudu. Počátek várečnictví nás ale hlavně oslovil tím, že se při jeho výrobě nepoužívaly žádné náhražky, dochucovadla a koncentráty, a i my vaříme pivo z kvalitních českých surovin bez použití chemických přísad,“ sdělil nám Petr Ugrin. Uvařit pivo prý není s moderními technologiemi tak náročné: „Nicméně v našem pivovaru je každá várka tak trochu unikátní a dokud není mladina na spilce, nelze říci jak to dopadne. Napětí, zda vše proběhne hladce a tak jak bylo plánováno, je vítaným úskalím,“ vysvětluje Petr Ugrin.

 

Vztah k pivu? Samozřejmě kladný

Pivo bylo původně jejich koníčkem: „Nyní máme možnost, udělat to, co jsme roky dělali s obtížemi v domácích podmínkách, konečně začít vařit pivo profesionálně s využitím nejmodernějších technologií, osvědčených receptur a hlavně českých kvalitních surovin,“ libuje si Petr Ugrin. Na začátku se zaměří na klasiku: „Nabízíme 12 stupňový, klasický, světlý spodně kvašený ležák a 10 stupňové, klasické, světlé výčepní spodně kvašené pivo. Rádi bychom také od jara 2016 vařili tzv. speciály – pšeničné, IPA a ALE, vysokostupňové ležáky atd.“ V pivovaru je možné si i posedět: „V minipivovaru máme malou restauraci, kde ochutnáte naše pivo, které si můžete také odnést s sebou domů, stáčíme jej speciální technologií do pivních lahví. A k pivu nabízíme také drobnou studenou domácí kuchyni,“ zve do svého království Petr Ugrin. Budování pivovaru prý bylo náročné, ale nyní převládá pocit štěstí: „Náročné to samozřejmě je, ale naše vášeň pro vaření piva a vidina splněného snu nám pomohla překonat všechna neočekávaná úskalí. Jsme rádi, že se nám to povedlo a doufáme, že naše pivo bude přinášet radost nejen nám,“ uzavřel Petr Ugrin. 

Klíčová slova:

Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.