Obyvatelé hlavního města jsou nadprůměrní v třídění odpadků

 

V loňském roce vytřídil každý Pražan v průměru přes 41 kg papírů, plastů, skla a nápojových kartonů, Celorepublikový průměr je o necelý kilogram nižší.

Množství vytříděného papíru, plastů, skla a nápojového kartonu na osobu a rok je v Praze v součtu vyšší, než je celorepublikový průměr. Nadprůměrně se v Praze třídí zejména barevné i bílé sklo a nápojový karton. Celková výtěžnost se za posledních 10 let v Praze zdvojnásobila. Pražané také drží prim v třídění kartonových nápojů. 

Podle statistik na jednoho obyvatele připadlo v loňském roce více, než:

  • 18 kg vytříděného papíru, 
  • 9 kg plastů
  • 12 kg skla
  • 0,7 kg nápojových kartonů

Pražská radní pro oblast životního prostředí RNDR. Jana Plamínková řekla: „Třídění odpadů se stalo přirozenou součástí životního stylu obyvatel Prahy. Ve spolupráci s městskými částmi se Magistrát hl.m. Prahy snaží podle možností navyšovat sběrnou síť. V současnosti se počet nádob pro třídění odpadů pohybuje kolem 11490 kusů. Díky tomu slouží jedno průměrné kontejnerové hnízdo pro 141 obyvatel, přičemž se město snaží některé oblasti s vysokou výkonností obsloužit vyšší frekvencí svozu."

 

Celostátní statistika loňského roku společnosti EKO-NOM

  • V roce 2014 vytřídil každý Čech průměrně 40,5 kg odpadů
    (papír, plasty, sklo a nápojové kartony)
  • 72 % obyvatel ČR aktivně třídilo odpady
  • bylo 75 % obalů využito a recyklováno

„Dostupnost barevných kontejnerů v obcích z nás dělá jednu z předních evropských zemí v kvalitě sběrné sítě pro třídění. Na skládky se ročně uloží o bezmála 700 tisíc obalového odpadu méně. To je takové množství odpadu, které by naplnilo vlak dlouhý přes 2000 kilometrů“, uvádí mluvčí Šárka Nováková ze společnosti EKO-KOM.

 

zdroj: www.ekonom.cz, https://www.mestokralupy.cz/aktuality/1217

Klíčová slova: