Zkamenělý Radotín Aneb cesta do prvohor

Západ
Radotín
10.04.2016 - 09:15

Geologická vycházka s promovaným geologem Štěpánem Rakem

Při procházce navštívíte celkem tři významná naleziště zkamenělin v okolí. Pod Lochkovem v „Ortocerovém lůmku“ nejprve poznáte predátory prvohorních moří – početné hlavonožce, jejichž stočené schránky má Lochkov ve svém obecním znaku, pak projdete pod monumentálními radotínskými skalami kolem cementárny do areálu bývalých nákladových ramp cementářských vozů a navštívíte pramen pitné vody.

Odsud pak cesta povede do tichého údolí Šachetského potoka, kde poznáte jedno specifické řemeslo – skalnickou a kamenickou činnost. Povíte si i to, co obnášelo, a jaké památky jsou dnes v Radotíně a v dalekém okolí běžně k vidění. V Černé rokli a v legendárních „Sudech“ pod Kosoří (si) pak naleznete typické zkameněliny živočichů, které od nás dělí neuvěřitelných 350 milionů let.

Kdy: Neděle 10. dubna
Kde: Sraz na Nádraží Radotín, autobusová linka č. 120 odjíždí v 9.17 hod.


S sebou: Svačinu, pití, trekové hole a pevnou obuv, malé kladívko a noviny na balení nalezených vzorků. Výprava do prvohor zabere cca 3 – 4 hodiny, ujdete vzdálenost cca 4 km pohodovým terénem. Odnesete si nejen zážitky, ale jistě i nějakou tu zkamenělinu.
 

POINT (17.6327302 49.4796304)