Jedete na hory? Připravte na to auto a do kufru přihoďte i pár zdánlivých maličkostí

Jedete na hory? Připravte na to auto, do kufru se hodí přidat i pár zdánlivých maličkostí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chystáte se s autem na hory? Tak nezapomeňte svůj vůz pořádně vybavit na cestu. Nemáme vysloveně na mysli to, kam dát lyže a jak vše nacpat do vozu, ale jak nebýt zaskočen pravou, nefalšovanou zimou, aby vás nic nepřekvapilo. Na co tedy nesmíme zapomenout?
 

Vyvarujte se častých chyb a důkladně připravte auto, než vyjedete na hory. Pak už bývá pozdě.

Není to jen o zimních pneumatikách

Že je nutné mít zimní pneumatiky, to snad není třeba ani připomínat. Dobré je přibalit sněhové řetězy. Marně na ně vzpomínali i ti řidiči, kteří je nikdy nepotřebovali, ale na horách by je využili.

Od roku 2011 jsou řidiči povinni použít zimní pneumatiky v období od 1. 11. do 31. 3. Zákon k tomu dodává: pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, 

nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zrovna tak nezapomeňte na vhodnou autokosmetiku - rozmrazovače zámků i oken. Na okna si ještě pořiďte utěrku proti orosení - při neustálém nastupování a vystupování se nevyhnete přeci jen nějakému sněhu v autě a pak je uvnitř vlhko. Nezapomeňte na nemrznoucí směs do ostřikovačů.

Nepodceňujte sněhové řetězy

Nezbytnou součástí vozu, a to nejenom při cestě na hory, je kvalitní škrabka na sklo. Neuškodí mít s sebou i náhradní. Při větších mrazech a neustálém odstraňování sněhu se snadno zlomí.

Jak jsme zmínili, účinnou pomůckou jsou sněhové řetězy. Třebaže se jejich použití řada řidičů brání, na horách se fakt můžou hodit. Nikdy nevíte, kdy vás zastihne sněhová vánice a těžko průjezdný terén. Nasazování řetězů je jednoduché. Při výběru se řiďte nejen parametry vozu, ale především rozměry pneumatik. Řetězy kupujte u ověřených prodejců, kde vám rádi poradí.

Před jízdou zkontrolujte baterii

Na cestu se hodí i další, dalo by se říci drobnosti, ale pokud se něco přihodí, budete za ně rádi. Když náhodou někde uvíznete v závěji, uvítáte jistě, že jste přibalili nějakou deku navíc, náhradní oblečení, náhradní rukavice, baterku, ale i více jídla a pití.

A na závěr, ačkoli v reálu by to měly být první věci, které uděláte, je, že zkontrolujete, případně dobijete autobaterii, zrovna tak se ujistěte, že máte všechny hladiny provozních kapalin v pořádku a hodí se i zkontrolovat stav hadiček. A do kufru nezapomeňte přidat startovací kabely. Člověk nikdy neví, kdy se můžou hodit.