Na léto se chystá uzavření mnoha ulic. Kde budou největší komplikace?

Řidiči se na mnoha místech musí obrnět trpělivostí už dnes
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská města plánují na letní prázdniny množství uzavírek a oprav svých ulic. V řadě případů do léta zasáhnou také již zahájené rekonstrukce. Největší středočeské město Kladno léto využije k opravám ulic v okolí škol, Mladá Boleslav zase využije k rekonstrukcím celozávodní dovolenou v automobilce Škoda Auto. A co další města?

Mladá Boleslav opravuje letos silnice od chvíle, kdy to umožnilo počasí. I tak ale město využije letní prázdniny, především pak červencový termín celozávodní dovolené ve Škodě Auto k dalším opravám. "V průběhu dovolené Škoda Auto je v plánu rekonstrukce křižovatky ulic Laurinova a Dukelská, Dukelská ulice se přitom opravuje už od března a konec by měl být 16. srpna," řekla mluvčí města Šárka Charousková. Jinak podle ní budou opravy spíše vrcholit. "Aktuálně máme pět celkových uzavírek ulic a ještě v příštích dnech další dvě přibudou."

Jednou z největších investic do ulic v Mladé Boleslavi je letos oprava střední části Ptácké ulice. Náklady dosáhnou zhruba 40 milionů korun. Ptácká je jednou z nejdůležitějších dopravních tepen ve městě v těsném sousedství historického jádra, uzavírka proto působí komplikace v dopravě. Oprava střední části navazuje na rekonstrukci první části, kterou město dokončilo v roce 2013. Opravy se pak dočká i poslední část ulice.

Pražská ulice bude nejhorší

Také v Kladně bude do léta zasahovat většina oprav, které jsou naplánované již delší dobu. Některé z nich už započaly. "Speciálně na léto připravujeme rekonstrukce komunikací v blízkosti škol, jako je ulice Vodárenská nebo Brjanská, kde by dřívější rekonstrukce významně omezovaly chod škol," řekla mluvčí magistrátu Lenka Růžková.

Největší omezení bude pro řidiče v Kladně znamenat připravovaná oprava silnice v Pražské ulici. "Protože se jedná o jednu z nejvytíženějších komunikací, její nutnou rekonstrukci provedeme také v době letních prázdnin, kdy přeci jen část obyvatel tráví léto mimo město," uvedla mluvčí. Stavbu město koordinuje se státním Ředitelstvím silnic a dálnic, které postupně vyměňuje povrch částí navazující silnice I/61 v úseku mezi Kladnem, Buštěhradem a Lidicemi.

Kladno o uzavírkách místních ulic informuje obyvatele přilehlých domů vhozením informace do schránek. "Opravy komunikací s sebou vždy přináší omezení a nepohodlí pro řidiče, proto se všem za dočasně zhoršené dopravní podmínky omlouváme," dodala Růžková.

Prázdniny zkomplikuje řada staveb

Rakovník pak na léto plánuje opravy ulic Václavská a Pod Vodárnou. Začít by měly v polovině prázdnin, uzavírka potrvá do konce října. "Dále je o letních prázdninách v plánu ulice Nad Jamkou, termín dokončení je oficiálně do konce roku, předpoklad je však do poloviny listopadu," řekl mluvčí radnice Jiří Cafourek.

Dopravu ve středních Čechách o letních prázdninách zkomplikuje také řada staveb, které již začaly a jejichž investorem je kraj. Ve středních Čechách bude řidičům třeba chybět řada mostů, které byly kvůli špatnému stavu zbourány a kraj staví nové. Obrnit trpělivostí se tak musí řidiči u Brandýsa nad Labem, kde se staví nový most přes dálnici D10 mezi Brandýsem a obcí Zápy. Řidičům bude chybět také most mezi Poříčany a Sadskou nebo nadjezd přes železnici v Lysé nad Labem.

Invalidovna v Karlíně by mohla být opravena v letech 2024 až 2025. Více čtěte zde.