Další zázračně nalezené peníze. Vláda slibuje, v Mladé Boleslavi se mají investovat miliardy

Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier investice potvrdil
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Mladé Boleslavi se ve spolupráci vlády, kraje, města a automobilky Škoda Auto připravuje 11 projektů v oblasti infrastruktury za 8,6 miliardy korun. Do roku 2021 se má proinvestovat 3,8 miliardy. Kam peníze půjdou?

Vláda chce podle premiéra v demisi Andreje Babiše investicemi podpořit region, ve kterém působí jedna z nejdůležitějších českých firem. Nezveřejnil ale žádnou částku, kolik kabinet v příštích letech do projektů investuje. Zřejmě tak jde o další zázračně nalezené finance, kterými předseda vlády v demisi hází na každé zastávce svého putování po republice. Nezbývá než doufat, že peníze nepůjdou například z resortu školství, jak se tomu stalo nedávno.

Sama Škoda Auto se zavázala do rozvojového fondu vložit v příštích třech letech zhruba 750 milionů korun. Dalších minimálně 300 milionů korun ročně investuje do svého rozvoje také přímo Mladá Boleslav.

Mladá Boleslav je město se zhruba 44 000 obyvateli. Letošní rozpočet města činí téměř 1,3 miliardy korun.

Do čeho se bude investovat?

V plánu je například rozšíření třídy Václava Klementa za 194 milionů korun, vylepšení silnice mezi dálnicí D10 a třídou Václava Klementa za 454 milionů nebo rekonstrukce Boleslavské ulice v Kosmonosech za 61 milionů. V plánu je také stavba nových tratí nebo rekonstrukce hlavního mladoboleslavského nádraží.

"Poprosili jsme, aby to cashflow bylo velice konkrétní podle jednotlivých let, abychom to mohli naplánovat, protože potom se zase setkáme se stejným problémem, že my to naplánujeme, ministerstva dostanou peníze a potom to neutratí," řekl Babiš.

Město by se mělo rozrůstat

Kromě dopravních projektů chce Škoda Auto investovat do sociální oblasti, zdravotnictví, volnočasových aktivit, veřejných prostranství, bydlení, bezpečnosti, dopravy a školství. "Odhadoval bych, že tady bude potřeba zhruba tak 2 000 bytů. To si myslím, že je úplné minimum, takový základ, který by se mělo město ve spolupráci s někým pokusit vybudovat," vysvětlil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Město podle něj staví i dvě nové školky s kapacitou 200 míst. "A to už je i s výhledem na budoucí rozvoj a určitě v tom budeme pokračovat,."

Investice mají zvýšit kvalitu života v Mladé Boleslavi a okolí. Škoda investovala od roku 2012 do mladoboleslavského závodu téměř dvě miliardy eur (asi 50,7 miliardy korun). "Chtěli bychom, aby se na tomto úspěchu podíleli i občané. Chceme v Mladé Boleslavi intenzivně a trvale investovat, abychom výrazně zlepšili infrastrukturu města a regionu. Je samozřejmě jasné, že tak velký záměr lze realizovat pouze tehdy, pokud všichni zúčastnění budou táhnout za jeden provaz. Dnešní diskuse byla slibným a zdařilým začátkem," doplnil předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

Jak je na tom vaše mzda, jste nad nebo pod průměrem? Více čtěte zde.