Jak je na tom vaše mzda, jste nad nebo pod průměrem?

Platí stále, že řemeslo má zlaté dno?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 8,3 procenta na 31 951 korun. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2 448 Kč. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o 5,6 procenta.

Středočeský kraj je výší výdělků na druhém místě za Prahou, kde lidé berou průměrně 39 173 korun. Středočeši mají spolu s Pražany na výplatních páskách více než celostátní průměr. Lidé z ostatních regionů mají mzdy pod tímto průměrem.

Průměrná mzda za celý rok 2017 činila v kraji 29 917 korun a meziročně vzrostla o 2 152 Kč, tedy o 7,8 procenta.

Mzdy ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly ve všech regionech, nejvíce v Karlovarském kraji, kde se zvýšily o 9,3 procenta. Naopak nejmenší procentuální nárůst statistici zaznamenali v Praze, a to o 6,6 procenta. V celém Česku průměrná hrubá měsíční mzda ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o osm procent na 31 646 korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Růst české ekonomiky se odráží ve vyšší zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnanců ve Středočeském kraji se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,6 procenta na 412 000 lidí. Sehnat nové pracovníky je ale pro firmy velmi náročné. Velký počet zaměstnanců hledají například středočeské firmy automobilového průmyslu včetně automobilky Škoda Auto.

České spedice mají kličku, jak nevyplácet řidičům západní mzdy. Více čtěte zde.