Okupují vaši domácnost mravenci? Pár zaručených rad, jak je rychle vystěhovat

Mravenci mají lepší čich, než například pes
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte rádi návštěvy? Tak tuhle si rozhodně nezamilujete, umí totiž být pořádně otravná. Zatímco nezvané kamarády můžete vyrazit po pár slovech, se zástupci živočišné říše se jen tak nedomluvíte. Co si tedy počít, když k nám zavítají mravenci? Jak se bránit před jejich invazí a spolehlivě je z bytu vyprovodit?

Mravenci nás terorizují ve dvou vlnách. Na podzim se do lidských obydlí drze vecpou zrzaví faraoni, kteří jdou původně jen za teplem. Ovšem nakonec stejně neodolají a pustí se i do dobrot v kuchyni. Na jaře pak jde o malé černé mravence obecné. Není moc ošklivějších pohledů, než třeba na hranek čaje kompletně obsypaný malými tvorečky.

Dejte jim co proto

Jak se tedy zbavit mravenců jednou provždy? Prevencí. Nedejme jim příležitost. Mravenci si vaší domácnosti většinou ani nevšimnou, když nenecháte po bytě zbytečně ležet zbytky jídla, rozsypaný cukr, otevřené šťávy atd. Okna i dveře je dobré dobře utěsnit, protože mravence může lákat jen teplo domova.

Když v teplé místnosti najdou hordy jídla, jsou schopni si do vašeho domu přestěhovat rovnou celou kolonii. Pozor na papírové pytlíky. Mravenci je lehce prokoušou. Potraviny dávejte raději do skleněných dóz s víkem. A když to nepomůže, zeptejte se třeba babičky, jak na mravence. Protože naše babičky, jak známo, měly vždycky odpověď na vše.   

Pár rad, které fungovaly našim babičkám

  • Na okně pěstujte mátu, eukalyptus, bazalku či levanduli. Aroma mravence odpuzuje.
  • Pod oknem zasaďte cibuli, česnek nebo řebříček. Nebude se jim chtít putovat přes voňavé záhony.
  • Na místo, kde se hromadí, nastražte osolený celer posypaný skořicí. Za pár dnů se odstěhují.
  • Do cestičky jim připravte papír a na něj kvasnice s cukrem či medem. Po pozření umírají.
  • Udělejte roztok ze sírového květu (rostlina Isis spuria), citrónu, květu máty a majoránky. Pravidelně potírejte díry a škvíry, kterými do domu vnikají.
  • Do míst, kde se objeví, a na pravidelné cestičky dejte aromatické látky: jalovcový list, kerblík, skořici, majoránku, hřebíček.
  • Díry a prahy dveří natřete roztokem horké slané vody nebo kombinací pěti dílů zažívací sody, jednoho dílu cukru a vody.
  • Vysušenou kávovou sedlinu nadrobte a nasypte do cesty nebo přímo na ně.
  • Otvory, kterými prolézají dovnitř, postříkejte vodou s jarem.
  • Nasypte jim do cesty pepř, sůl nebo pálivou papriku. Ostré mravenci nesnáší.
  • Výbornou prevencí v době jejich výskytu je úklid celého bytu octovou vodou.
  • Bytostně nesnášejí hřebíček, stačí jich pár rozmístit po bytě a po první návštěvě se už nevrátí.
  • Putování přeruší i čára ze zubní pasty. Můžete jí natřít okenní rám nebo udělat čáru přes jejich oblíbenou trasu.
  • Velmi nepříjemná nástraha je pro ně rozsypaný prášek do pečiva, který jim nechutná a lepí se na nohy.
  • A pokud jste již hodně zoufalí, prý pomůže nakreslit na zem čáru bílou křídou, údajně ji nepřekročí. (Ale toto je opravdu jen pověra. Osobně mi to nikdy nefungovalo, pozn. autorky)

Protože se na jaře hodně větrá a vy se doma kvůli mravencům nechcete "zabednit", můžete veškeré tyto ingredience využít jako prevenci. Mravenci mají neobyčejně vyvinutý čich. Mají ho dokonce mnohem citlivější než psi. Jakmile ucítí pálivou papriku, ocet, hřebíček nebo pepř, vyhnou se vám obloukem.

S chemií velmi opatrně

Na trhu je k dostání nepřeberné množství pastí a postřiků proti mravencům. Velice účinné jsou gelové pastičky, které vypadají jako malé plastové domečky nebo bábovky. Obsahují speciální roztok, které mravence vábí a přitahuje dokonce více než samotný cukr. Mravenci si tento gel, kterému jednoduše neodolají, nanesou do svého hnízda, kde všechny zahubí.

Chemické zbraně jsou vůči mravencům velice účinné, ale jestliže máte doma domácí zvíře nebo dokonce děti, raději využijte babských, přírodních rad. Jestliže ani ty nezaberou, až potom přejděte na chemii. Ale nejprve se raději poraďte s odborníkem. Různé bezhlavé pokusy by totiž nemusely dopadnout dobře.