Bylinkové sirupy v horku osvěží a při nemoci pomohou. Jak si je správně vyrobit?

Na výrobu domácího sirupu se skvěle hodí i tymián
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bylinkové sirupy se hodí nejenom v zimě na nachlazení, ale také do horkého léta. Příprava je velice jednoduchá a výsledkem vám bude sladký a především zdravý nápoj. Výroba přirom není vůbec složitá, zvládne to každý.

Kdyby byl žebříček top nej květin na celé planetě, na plné čáře by to jistě bylinky vyhrály. Jsou to velice důležité, hezky vypadající, voňavé a především tělu a organismu prospěšné rostlinky, které se dají konzumovat v různých formách skupenství.

Od tablet, tinktur, mastí a čajů až po sirupy. Právě sirupy z bylinek se dají sehnat v každé druhé zdravé výživě a v lékárnách. Jestliže se vám ale nechce utrácet, můžete si ho doma vyrobit sami. Nic těžkého na tom není.

Když nechceme přímo léčit

Jestliže se chceme v horkých letních dnech jen osvěžit, třeba sirupem do vody místo kupované šťávy nebo do různých drinků (například mátový do domácího mojita), můžeme nasbírané bylinky rovnou sami. Bez sušení a louhování, zalít je studenou vodou s citrónem nebo z nich udělat výluh, který se převáří, čímž dostane úplně jinou chuť. A paráda je na světě.

Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny sirupy jsou v podstatě stejné: bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo. Jenže opak je pravdou! Můžete mít sirupy z květů, listů, natí nebo míchané. Sladit je můžete běžným či třtinovým cukrem nebo medem. Jako konzervační činidlo můžete využít šťávu z citronu, kyselinu citronovou nebo trošku alkoholu.

Na bolest v krku smrkový sirup

Nastydnout můžeme v létě velice snadno. Většinou za to mohou klimatizace, které když pustíme naplno, sice nás ihned ochladí. Bohužel jakmile vylezeme znovu do horkého počasí, zažije tělo obrovskou teplotní facku a nachlazení je pak celkem jisté.

Nasbírané smrkové větvičky (velké asi do 5 cm) propláchněte studenou vodou a pěchujte do sklenice. Až vytvoříte asi 1 až 2 centimetry silnou vrstvu, zasypejte stejně vysokou vrstvou cukru a takto střídejte, až bude sklenice plná. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenice uzavřete a postavte do tepla, třeba za okno.

Během dvou až tří týdnů vznikne hustá voňavá šťáva, kterou přeceďte přes plátýnko a uložte do chladu. Sirup obsahuje terpentýnovou silici a vitamin C, takže v případě nachlazení ho bez obav vy i vaše děti starší než jeden rok užívejte po lžičkách během dne. Stejně vyrobíte i sirup z jitrocele, který odhleňuje a ulevuje při kašli.

Když nemůžete spát

Na nespavost se náramně hodí meduňka, máta, levandule a tymián. Tyto bylinky ale nepomáhají pouze při bezesných nocích. Máta je skvělá při pocitech plnosti a nadýmání, meduňka ulevuje od stresui, tymián pomáhá jak proti žaludečním problémům, tak nachlazení. Levandule zase uklidňuje a tiší bolesti hlavy.

Vždy natrhejte nať, zhruba 500 gramů, propláchněte ji a vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené dva citrony i se slupkou, ideálně v bio kvalitě nebo pořádně vydrhnuté. Vše zalijte zhruba litrem převařené, vychladlé vody. Nechte den až dva louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě. Pak přeceďte přes plátno a ještě rukama vymačkejte. Do výluhu přidejte zhruba 700 g cukru nebo medu, šťávu z půlky citronu a lžičku nebo dvě kyseliny citronové. Lehce zahřejte, zhruba na 40 ˚C, aby se sladidlo rozpustilo a vznikl sirup. Přelijte do lahví a skladujte v ledničce.

Jestliže chcete vyzkoušet i jiné bylinky, pořiďte si bylinný herbář anebo rovnou encyklopedii, kde se o léčivých schopnostech různých bylinek dozvíte více. Skvělým pomocníkem je také internet.

Jak na bylinkový dryák?

Pokud je vám jemnost klasického sirupu málo, můžete zkusit i něco ostřejšího. Buďte si jisti, že toto vás protáhne od hlavy k patě.

  • 0,5 kg cukru (nejlépe použít hnědý třtinový cukr, který dodá medovou vůni a chuť)
  • 0,8 l vody
  • asi tři hrnečky nasekaných bylinek (ovšem v tomto případě čím více, tím lépe, takže máte-li všeho plnou náruč, pak nasekejte vše, co máte)
  • štáva z jednoho citronu nebo dvě lžičky kyseliny citronové

Tady nemusíme nechávat bylinky louhovat, my z nich dostaneme léčivé látky mnohem násilnějším způsobem. Omyté byliny i s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný "nápoj". Poté necháme pár minut sednout a scedíme přes jemné sítko nebo ještě raději přes plátýnko nebo silonovou ponožku.

Tekutina nebude decentně nahnědlá jako v prvním případě, ale velmi, velmi hnědá a bude intenzivně vonět. Tuto tekutinu opět postavíme v hrnci na sporák, přidáme cukr a citronovou chuť a vůni a necháme pět minut provářet hned poté, co se rozpustí cukr.

Pokud sirup svaříme ještě déle na hustší konzistenci, budeme mít hmotu podobnou tomu, co kupujeme v lékárně jako léčivý bylinkový sirup. Necháme-li ho řidší, dostane se nám nejen skvělého ochucovadla do drinků, ale i do horkého čaje. Uvědomte si ale, že léčivá síla tohoto mixovaného sirupu je mnohem vyšší.